DELA

Veteranerna slagna i årets volley–ÅM

VOLLEYBOLL. ÅM i volleyboll avgjordes i dag i Vikingahallen. Och det visade sig bli ett mästerskap där veteranerna stod upp bra mot de yngre förmågorna.
Men trots det lyckades de regerande mästarna Vårdö IK försvara titeln i herrfinalen mot JIK Oldboys.
Och bland damerna blev det åter ett nederlag för de äldre. IFK veteranerna hängde med bra men det var JIK Elit som gick hem med bucklan.
Under trettondagen avgjordes de åländska mästerskapen i volleyboll. På plats i Vikingahallen i Jomala fanns det fyra herrlag och elva damlag som gjorde upp om titlarna.
Fjolårets segrare i damfinalen JIK Kvick fanns inte med i årets upplaga, men väl ett par av spelarna som i år hade bildad laget JIK Elit (Cecilia Söderström, Tina Danielsson, Felicia Aalto, Johanna Borg, Anna Lindqvist, Irene Andersson) i stället.
Och trots att JIK Elit var en spelare kort på plan under gruppspelet lyckades de ta sig till final efter att ha slagit ut Eckerö IK i semin. EIK som ändå stod upp bra och var nära att ta hem första set, men som sedan helt tappade matchen till motståndarna.
– Vi spelade egentligen katastrofalt i gruppspelet men blev något bättre när vi fick in en spelare till, säger Cecilia Söderlund som var en av de spelarna i JIK Elit som fanns med i fjolårets vinnarlag.
I finalen väntade IFK Veteraner (Ann-Lis Wickström, Gunnel Lundberg, Ylva Gustavsson, Kristin Hermansson, Marléne Karlsson, Eva Wickström-Lindstedt, May Andersson, Inger Holmström) som slog ut JIK Motion ganska så enkelt i semin. JIK Motion som till slut blev trea efter en jämn tresetare mot EIK.


Svårläst spel
Efter ett komfortabelt första set (25–14) i finalen släppte JIK Elit in veteranerna i matchen.
De båda lagen höll jämna steg halvvägs in i andra set innan JIK med något yngre och piggare kroppar kunde dra i väg till 24–18. Det krävdes sedan bara en matchboll för att säkra decenniets första titel.
– Det var ganska svårläst när motståndarna inte spelar helt rent eller inte står på positioner som man är van vid. Då är det svårt att veta var man ska sätta bollen, säger Tina Danielsson.
– Ja, då blir det bollar lite var som helst lite när som helst. Men det var så klart roligt att vi vann, fyller Cecilia Söderlund i.


Försvarade titeln
I herrfinalen fanns det också ett veteranlag. JIK Oldboys (Torsten Wikstrand, Erik Viktorsson, Hans Donning, Micael Källman, David Mattsson, Edgar Kalm, Mikael Donning) stod då mot regerande mästarna Vårdö IK (Kim Åberg, Erik Åberg, Johan Påvals, Marcus Påvals, Fredrick Boman, Magnus Kalm, Jacob Saurén, coach: Elis Åberg), vars medelålder faktisk bara var något yngre än motståndarnas. Men det var på håret att VIK ens fanns med i årets upplaga. Ett missförstånd i laget om vem som skulle anmäla höll på att kosta dem platsen. Men arrangören var givmild med anmälningstiden och VIK kunde återigen gå segrande ur finalen och på stå överst på pallen.
– Men det gick tungt i dag. Vi borde kanske ha tränat åtminstone någon gång innan ÅM. I finalen var det lite tufft för de är svåra att bolla ut och de är så pass säkra. Det gick ju bra ändå, men jämför man med förra året så tycker jag att de unga har kommit upp ett snäpp medan vi har blivit lite sämre, säger Marcus Påvals i vinnarlaget.


Utmanade om guldet
För även om VIK ganska enkelt plockade hem första set med siffrorna 25–15, var det inte utan hårt motstånd och mycket vilja som JIK Oldboys till slut förlorade andra set med 21–25 och därmed också matchen.
De båda lagen höll nämligen jämna steg upp till elva lika. VIK drog sen i väg till en femmålsledning men oldboysen hämtade upp underläge efter underläge. Men det blev inget tredje set utan i stället ett slutryck från Vårdö IK och därmed slutet för JIK Oldboys.
– Vi var och högg i andra set och det var synd att vi inte tog det. Men de servade bättre än oss. Skulle vi ha tagit det setet vet man aldrig hur man darrar i sista. Vi tog ett set mot dem i gruppspelet och borde ha tagit ett i finalen också, säger Micael Källman som trots allt är nöjd med silverpengen.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478