DELA
Foto: Kanal 75<07_Bildrubrik>SOMMARCOMEBACK? Jeppas Maxi har gjort dundersuccé på de svenska travbanorna med Torbjörn Jansson i sulkyn. Om det blir comeback efter skadan sker den först till sommaren.

Vattengympa för Jeppas

TRAV. Operation och tre månaders vila.

Nu har Jeppas Maxi börjat träna igen – i bassängen.

– Han är på vattenträning hos Caroline Holm i Hudiksvall, säger ägaren Robert Ekström.
Efter succéåret 2014 inledde Gottbyhästen Jeppas Maxi årets säsong minst lika lovande.

Den sexårige valacken vann i säsongspremiären på Solvalla, följde upp med seger i V75 på Rommetravet och slutade trea i stayerloppet Örebro International över 3 140 meter. Men efter andraplatsen i Harpers Hanover under Elitloppshelgen i maj blev det inga fler starter under 2015 för Jeppas som hann springa in 370 000 kronor på fyra starter.

En meniskskada satte stopp för vidare tävlan, och efter operationen i Sverige i slutet av juli väntade en tre månader lång vila för stjärntravaren.

– Han var tvungen att vila ett par månader, men vi ville ge honom tre månader innan han fick börja träna. Sen fick jag tips om att Caroline Holm i Hudiksvall har vattenträning och riktar in sig på konvalescenter. Hon hyr in sig hos Jan-Olov Persson (legendariske Järvsöfaks ägare, reds. anm.) som har en inomhusbassäng. Bergh (Robert) och Goop (Björn) har haft hästar där och varit nöjda med hennes arbete, säger Robert Ekström.

– Tanken är att Jeppas ska vara hos henne i tre månader. Han har varit där i en och en halv vecka nu. Vattenträning är ett bra sätt att bygga upp musklerna utan att belasta lederna.

I slutet av januari kan Jeppas Maxi vara tillbaka i träning på Åland igen.

– Förutsatt att han är redo, vi får lyssna på vad Carolina säger.

Därefter är siktet inställt på en tävlingscomeback till sommaren. Samtidigt är Robert Ekström väl medveten om travbranschens förgänglighet.

– Det är bara att hoppas på att det håller ihop så siktar vi på sommaren när han fått ett antal månaders träning. Men det är ju alltid så här med skadade hästar att det inte finns några garantier. Det är bara att se på alla fina unghästar som går fort fram och gör otroliga resultat, väldigt många av dem blir skadade. Skador är en del av travet precis som i alla andra idrotter, säger Robert Ekström som inte har någon tävlingsverksamhet i vinter.

– Nej, jag har en tvååring här hemma som också går skadad. Sen håller jag på och kör in en ettåring. Det är en helbror till Jeppas Hugo så det är trevligt.