DELA

Åländsk dominans på Ålandstravets premiär

På fredagseftermiddagen höll Ålandstravet säsongspremiär ­- och det skulle sluta med en riktig fartfest och en riktig åländskdominans.

Årets första trav var välbesökt mycket tack vare lanseringen av Indian silvers frimärkesutdelning som posten ordnade på travbanan under tävlingsdagen, men innan alla hade gått hem hade de även fått se Bottnas Ambassadör vinna Indian Silvers lopp, men även sett tre andra lokaltränade hästar vinna.

 

Indian silvers lopp skulle stå mellan Couture (Ulf Eriksson) mot Batista de Andrade (Olli koivunen). När fältet släpptes stack Batista till ledningen och Couture hamnade illa till direkt. Hemmahästen fick springa i tredje spår i 500 meter som dessutom öppnades på väldigt snabba 1.09. Loppet fortsatte i ett stenhårt tempo och med 500 meter kvar drog Batista fortfarande hårt i ledningen, men det är då Erik Lindegren med Bottnas Ambassadör börjar röra på sig bakifrån kön och ta in meter för meter in på upploppet. Med femtio meter kvar så kopplade Bottnas Ambassadör greppet över den heroiske ledaren och satte nosen först på segertiden 1.13.9.

Tränaren och ägaren Sigvard Helsing var rörd efter vinsten. Ändrad balans på hästen och det täta startandet som han gjort under vintern har gjort att hästen tagit ett kliv till i karriären.

Couture orkade inte i det hårda tempot och med den jobbiga inledningen slutade hon på en hedersam sjätte plats, men kusken var inte nedstämd,

– Hon kämpade hela vägen in och när hon fick den dryga inledningen i spåren och Olli som inte dämpade tempot så gick det bara inte idag. Det är bara att anmäla igen och komma tillbaka nästa gång.

Det sista loppet för kvällen var det många som undrade hur det skulle gå för Emelie Mattssons Klöver All Over. Hon själv visste att det var fel distans och det var ett voltstartslopp som han skulle gå ut i. Men när starten gick placerade kusken Malin Friman Klöver All Over först i andra spår och där satt de till sista sväng då Klöver tackade för sällskapet och drog undan till en enkel seger på nya rekordtiden 1.15.2, en sänkning med dryga 2 sekunder.

Emmelie, efter denna enkla seger, vilken blir nästa start?

– Det blir Sverige senare i maj och det är även det loppet som bestämmer om vi startar hemma på Ålandstravet i juni.

Nästa start låter som det kan vara något storlopp som du tittar på?

-­ Jag har två olika lopp som jag tänker anmäla till och idag vet jag inte om poängen räcker till för att vi ska komma med. Men jo, det är större lopp än det vi vann idag.

Det skulle inte sluta där för de åländska tränarna och kuskarna. Jan Söderströms Sjöskogs Nice gjorde en imponerande start då han i det tredje loppet ledde från start till mål. Men att göra det genom att springa 1.11 första 500 sedan varva på 1.14 och vinna på 1.15,9/1640 meter och hästen har inte ens tjänat 10.000 €… Andreas Söderström som tränar hästen var glad över vinsten.

– Jag är jättenöjd med henne och jag har tränat på hela vintern med ridning och snabbjobb vilket har gjort henne snabbare och uthålligare vilket hon visade idag, säger Andreas.

– Men jag vill inte ta åt mig hela äran. På stall sjöskog så jobbar vi som ett team och stöttar varandra och hjälper varandra i träningen med alla våra hästar. Just nu har vi 5 hästar i stallet och i dag slutade det med en vinst en tredje plats och en godkänd kvalhäst så man får säga att dagen har varit mycket lyckad.

Lyckad dag hade även Luma Storm som tränas av trav-tv:s Mathias Sandberg (det vill säga undertecknad). Hästen gjorde en fin slutkurva där kusken Jeanette Karlsson passerade alla, vilket ledde till en lucka på 10 meter till den som var tvåa, enkelt åkandes över upploppet vann Luma sin andra start i karriären,

Dagens trav bjöd på trevligt väder och nya rekordtider sattes av de tävlande ekipagen, mycket av det har travtränarna och kuskarna att tacka för banan som hade satts i ett perfekt skick av banskötaren Jan Olof Nordblom.

Nästa gång det tävlas på Ålandstravet är 5 Juni.

Mathias Sandberg
Foto: Terese Bergholm

sport@nyan.ax