DELA

Vann i stormigt maraton

MARATON. I hård vind och grått väder gav sig i går 208 löpare ut på de drygt 42 kilometerna i den 27:e upplagan av Åland marathon.
Ingen Janne Holmén i startfältet men de åländska framgångarna uteblev inte för det.
Segern i herrklassen gick dock till Sverige och i damklassen vann en holländska.
I början av september opererade Janne Holmén akillessenan i hälen och kunde därför inte delta i gårdagens Åland marahton. Då såg i stället Leif Hansson från Edsbyn i Sverige chansen att löpa hem segern. För andra gången faktiskt. Redan för tre år sedan, 2005, var han först i mål i Åland marathon.
– Man får passa på och springa när inte Janne Holmén är med. Att vinna då kan man bara drömma om, säger han.

Sprang själv
Det var Hanssons första mara i år och trots att han är nöjd med segern kändes loppet inte helt perfekt.
– Jag löpte osäkert i början. Och det var först när jag gick upp i täten av klungan vid tio kilometer ungefär som det kändes att loppet utvecklade sig positivt. När vi sen vände vid halva loppet såg jag att luckan hade blivit någon minut, säger han.
Därefter löpte han i ensamt majestät hela vägen in i mål, och klockades på 2.48.33.
– Jo, men jag var ordentligt trött när det var fem kilometer kvar eftersom det är svårt att löpa taktiskt när det inte är en klunga. Men underlaget var riktigt bra, och förutom den hårda vinden var förutsättningarna goda, säger han.

Bästa presenten
Bästa ålänning i mål var Emil Söderlund som springer för IFK Mariehamn. På 2.51.50 var han bara två minuter i från personbästa vilket räckte till en tredje plats.
– Det måste räknas som en de två bästa tävlingarna jag sprungit. Bara Stockholm maraton 1999 får ses som bättre för då slog jag personligt rekord. Jag tog ut mig helt och är verkligen nöjd, säger han.
Knappt en halvtimme senare kom första damlöparen Ines Van Rinsum från holländska Utrecht i mål på tiden 3.19.38.
– Jag bestämde att jag skulle springa maraton här på Åland för det är min födelsedag i dag (läs i går). Och vilken perfekt födelsedagspresent att få vinna, säger hon.
Och det fanns även åländskt med i toppskiktet i damernas resultatlista.
– Det var det värsta jag har varit med om. Det värker som bara den i benen och just nu känns det som jag aldrig ska springa maraton igen, säger Åsa Karlsson, tävlande för restaurang Umbra i Mariehamn när hon just korsat mållinjen
Det är det första maratonloppet hon någonsin sprungit. 20 kilometer på tävling och 25 kilometer på träning är det längsta Karlsson tidigare sprungit under de två år hon tränat löpning.
– Idén att springa så här långt måste vara ett tecken på 40-årskris, säger hon och ler. För söndagens prestation på tiden 3.31.26 räckte trots allt till en tredje plats.
– Jo, när värken har lagt sig lite ska det nog firas, säger hon.
Totalt hade 258 löpare anmält sig men det var bara 208 stycken som kom till start. Av dem var det fyra stycken som bröt.

Klicka här för att se bilderna från Åland Marathon!

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax