DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Får lägga prestigen åt sidan”

BOXNING. Det spekuleras om en drömmatch mot Dereck Chisora.

Men Robert Helenius proffsstall är mer strategiska än så inför valet av nästa motståndare.

– Namnet är mindre viktigt, vi ska slå dem alla på vägen mot toppen, säger tränaren Johan Lindström.
En knapp månad har passerat sedan Robert Helenius stoppade tysken Konstantin Airich redan efter 49 sekunder i Baltichallen, Mariehamn.

Lågprofilmatchen på Åland tog lumparlänningen ”The Nordic Nightmare” tillbaka in i vinnarspåret efter proffskarriärens första förlust mot fransmannen Johann Duhaupas i april. När Helenius nu söker ny motståndare, i sin strävan efter att klättra på de olika boxningsförbundens rankinglistor, handlar det om en betydligt mer profilstark boxare än 37-årige Airich.

– Vi tänker strategiskt när vi väljer motståndare, säger Robert Helenius tränare Johan Lindström.

– Det vi jobbar på är att Robert ska klättra på rankingen, och då är det viktigt att få gå matcher om titlar – stora som små. För titlar ger rankingpoäng och tar Robert uppåt på rankinglistorna. Motståndarna i sig och vad de heter är inte viktiga, Robert ska slå alla på vägen mot en VM-match.

Därför kan det mycket väl bli så att ”Robbes” näste motståndare är en mindre namnstark boxare än vad det finns potential för.

”Hellre West Ham än Man U”

– Vi får nog lägga prestigen åt sidan. Nu gäller det att klättra på rankingen för att en dag nå fram till en match om bältet som är det stora målet. Kan du välja att möta Manchester United eller West Ham väljer nog de flesta United på grund av prestigen, men vi skulle kunna välja West Ham i det här läget om de sitter på en titel vi vill åt eller är bättre för Roberts framtida ranking, säger Johan Lindström.

Läs mer i onsdagens Nyan