DELA
Foto: Agneta Göstas

V75-debut för Ralf Göstas

TRAV. I dag gör Ralf Göstas V75-debut i dubbel bemärkelse, både som tränare och som kusk.
– Vi siktar på en penningplacering trots läget, säger han.

Lördagens V75-tävlingar avgörs på Bergsåker i Sundsvall och med bricka elva i V75-1, ett klass 2-lopp över 2 140 meter voltstart, ligger tränare och kusk Ralf Göstas lågt beträffande Unreturned Loves chanser.
– Till de svenska travjournalister som ringt under veckan har jag sagt att man bör ta med oss på sin spelkupong om man streckar tre-fyra hästar. Med det i åtanke så måste vi väl också sikta på en penningplacering åtminstone.
Unreturned Love kommer senast från seger på Solvalla. Också för det treåriga stoet är det debut på rikstoton.
– Att jag anmälde henne hit är ett steg i hennes utveckling. Jag hoppas att hon här kan få hårdare matchning och nyttig rutin, säger Ralf Göstas.
Hittills har Ralf Göstas varit väldigt försiktig vad gäller hästens tävlingsutrustning. De flesta lopp har avverkats med träningsbalans och enbart i de senaste tre starterna har Unreturned Love tävlat utan skor på framhovarna.
– Det finns ytterligare växlar i henne men jag vill vara försiktig i matchningen och försöker alltid tänka på att det kommer en morgondag. Denna gång blir det, förhoppningsvis, samma utrustning som senast. Men det beror på banan, säger Ralf Göstas.

Hur föreställer du dig loppscenariot?

– Med bricka elva är vi utlämnade från start och jag kommer inte att köra upp i ”dödens” (positionen som första häst utvändigt ledaren). Vi försöker åka med i kön så länge det går och sedan får vi se hur loppet utvecklar sig.

Vad betyder det för dig personligen att du nu står redo för V75-debut både som kusk och tränare?

– Mycket. Framför allt som tränare. Som kusk har jag kört liknande lopp och till och med lopp med större prispengar än detta. Men som tränare har jag inte varit med om någonting större. Jag ser verkligen fram emot detta.
Ralf Göstas berättar också att han under veckan som gått tagit emot flera samtal från svenska tidningsjournalister.
– Det är väl den främsta skillnaden jämfört med tidigare lopp vi deltagit i. Nu, så här dagarna före, har det ringt journalister varje dag. Den mediala bevakningen kring V75 är en helt annan än jag annars är van vid.
Förstapriset i lördagens V75-lopp är 100 000 kronor (10 000 euro).