DELA

”Som ett Elitlopp för oss”

TRAV. Tidernas största tävling på Ålandstravet.

Då hoppas arrangörerna på publikrekord.

– Jag drömmer om en siffra på över 3 000 personer, säger Mathias Sandberg.
VIP-tält på travbanans innerplan, invigning och en stjärnduell mellan superhästar.

Det är inget vanligt breddtrav på Norrböleovalen på söndag.

Förutom att ordna åtta lopp för varmblodshästar – där prispotten i runda slängar har fördubblats – står Ålandstravet värd för de Nordiska mästerskapen för kallblodshästar. I drygt ett år har en arbetsgrupp från Ålands hästsportförening planerat för tävlingen.

– Vi har runt 120 funktionärer som ställer upp ideellt på söndag. Det är underbart att folk bjuder till och för det är man evigt tacksam, säger Mathias Sandberg från NM-arbetsgruppen och lyfter samtidigt fram två kollegor:

– Barbro Carlsson (ordförande i Hästsportföreningen) och Roald Eriksson (viceorförande) har gjort ett enormt arbete sen juli i fjol. De har varit de största pådrivarna i det här projektet.

NM-finalen för kallblod avslutar söndagens travfest och blir enligt Sandberg tidernas uppgörelse på Ålandstravet.

Finalduell

– Går man aldrig på trav annars ska man gå på söndag. Även om man inte är intresserad av sporten så kommer det här bli en folkfest att minnas. Travpubliken är speciell, det kommer att bli tjo och tjim hela vägen.

Duellen mellan kallblodsstjärnorna Månprinsen A.M. från Sverige och finske Vitter är den det talas om inför finalen. Dessutom finns outsiders i norska Tekno Jerken och Solör Stegg som i början av sommaren satte svenskt rekord för utlandsfödda kallblod i ett lopp på Bergsåker.

– Jag tror på Vitter. Han var helt outstanding i Kungstravet i Åbo nyligen och vann Elitkampen i maj. Kanske kan ytterligare någon häst blanda sig i diskussionen också, spekulerar Sandberg om loppet där segraren får en prischeck om 16 150 euro.

NM-finalen saknar Ålandshästar, men ett par lokala höjdpunkter bjuds det på i de övriga åtta loppen:

I det tredje loppet – med start 14.25 – gör Robert och Pia Ekströms stjärnhäst Jeppas Maxi (bilden) comeback. Gottbytravaren fick sitt genombrott på V75-banorna 2014 men har sedan i fjol plågats av skador. I våras uttalade sig Robert Ekström i Nyan om att karriären var i fara – åtminstone gällande deltagande i de allra största loppen.

– Vi har med i kalkylen att det kan vara över, sa Ekström då.

”Jeppas Maxi – en stjärna”

På söndag står dock Jeppas Maxi – med Torbjörn Jansson i sulkyn – på startlinjen igen, på 20 meters tillägg liksom I Won’t Dance som lär bjuda på starkast motstånd enligt Mathias Sandberg:

– Det är svårt att veta var Jeppas står formmässigt, men han är en stjärnhäst och det är riktigt roligt att den åländska publiken får se honom på hemmaplan.

I lopp fem – klockan 15.11 – avgörs Ålandspokalen där hemmakuskarna Barbro Carlsson och Jeanette Karlsson sitter upp bakom Rebecka Erikssons Showtime respektive Brage Karlssons Zillavinn.

Såväl lokal som internationell strålglans hoppas Mathias Sandberg ska locka folk i tusental till Ålandstravet på söndag.

– Drygt tusen personer är publikrekordet. Det är från 90-talet när Leif ”Loket” Olsson var gäst under sin storhetstid. Jag hoppas att det blir över 2 000 ”pers” den här gången, och drömmer om 3–4 000. Det här mästerskapet betyder lika mycket för oss som Elitloppet gör för Solvalla.

Söndagstravets officiella invigning hålls 12.30 och första start äger rum drygt en timme senare. NM-finalen avgörs halv fem.

Förutom travfesten på hemmaplan finns det Ålandsinslag även på utländska banor: på lördag slåss Sölve Högmans Crosby om ett förstapris värt 200 000 kronor i V75:s klass II-final på Åbytravet i Göteborg.