DELA

Ur Pekkas skugga

FOTBOLL. Peter Lundberg har tagit alla steg på väg mot ett tränarjobb: framgångar på plan, utbildning och praktik som assistent till Pekka Lyyski i IFK Mariehamn.

– Jag kan se mig ta över IFK en dag, säger ”Lundis”.
Det är fjärde säsongen för Peter Lundberg som assisterande tränare. Sedan första kontraktet 2012 har rollen blivit allt mer naturlig.

– Första året var jag ny och ganska färsk. Jag fick snabbt sätta mig in i mycket och blev många erfarenheter rikare.

Vad lärde du dig?

– Ständigt lär man sig grupprocesser, hur en grupp reagerar i med- och motgång. Jag är lärare i botten, och det är ganska likt det med olika normer i olika klasser. Rent fotbollsmässigt ser man vilka instruktioner som snabbar på processen. Jag går kurser, träffar folk och nyper lite som fungerar bra.

Vad fungerar i gruppen fotbollslag?

– Alla individer måste man ha lite känsla med. Vissa saker är och ska vara lika för alla, som i en skolklass där alla till exempel måste komma i tid, men man kan behandla individer olika. Vissa behöver mer pang på, rakt och ärligt. För andra behöver man säga det på ett annat sätt och kanske vid sidan av.

Är alla i ett fotbollslag jämlika tills dagen då en Maradona värvas?

– Den nivån är vi inte på att vi har råd med någon sådan särbehandling. Hade de varit så bra hade de inte kommit hit.

Förändrade metoder

Pekka Lyyski är en av Europas mest långlivade tränare i samma klubb. ”Lundis” har spelat och tränat under ett helt fotbollsliv med Lyyski.

– Han har ju järnkoll på ligan, och mycket erfarenhet av lag som har förändrats mycket. Han är nyfiken och försöker ständigt utvecklas. Han är en helt annan tränare idag än när jag spelade.

Vad har han ändrat sedan din spelartid?

– Han precis som fotbollen i stort tränar annorlunda idag, använder mer video och tekniska hjälpmedel. Han kanske inte är lika rättfram och på i alla lägen. Han kanske har ett mer situationsanpassat ledarskap. Han hänger med bra i framkanten av hur ledarskap ska vara. Jag är glad och tacksam för att få vara med.

”Lundis” ställer sig i sin egen fotbollsfilosofi klart på den sida som utgår från spelarmaterial och inte spelsystem.

–  I min filosofi vill jag försöka utveckla styrkan i laget så mycket som möjligt. Jag skulle ha svårt att gå ifrån zonförsvar, men annars varierar spelet beroende på vilket lag man har.

Krävs zonförsvar i dagens fotboll?

– Nej, det såg man inte minst under VM. Jag tycker att zonförsvar är ett sätt att få ett lag att jobba tillsammans. När det gäller träning vill jag träna bättre och inte mer. Fotbollen går mer mot maxlöpningar och ryck än 12 kilometers löprundor.

Vad är IFK:s karaktär och plats i samhället?

– En småstadsklubb med mycket familjär stämning. Jag tror att IFK är en viktig del av det åländska samhället. Det är livskvalitet för många att titta på elitfotboll här.

Målet: huvudtränare

Lundberg ser ambitionen att ta steget upp till huvudtränare som självklar.

– Absolut ja, nu har jag gett mig in i det här på allvar. Nu är det det här som gäller för fullt, och jag satsar hårt på att bli bättre.

Skulle du ta ett tränarjobb om det erbjöds idag?

– Det är jättesvårt att säga. Det beror på omständigheterna och vem man skulle jobba med. Det är mycket mer ett lagarbete idag än vad det var förr.

Vill du börja i lägre serier och gå uppåt?

– Det finns ingen rätt eller fel väg. Man kan lyckas på många outgrundliga vägar. Man kan utvecklas som ass i många år och sedan kliva ut i rampljuset. Ofta är det tillfälligheter som avgör hur det blir.

Kan du ta över IFK Mariehamn?

– Ja, det kan jag se mig göra en dag, med rätt förutsättningar och rätt team. Men det är inte upp till mig.