DELA

Uppmaningen till IFK: ”Gör en Leicester!”

FOTBOLL. Stoltheten hos Stewart Hamill efter Leicesters sensationella ligaguld går inte att ta miste på.

Nu hoppas den gamle mittfältaren att hans forna åländska klubb ska göra något liknande.

– Leicester har visat att allt är möjligt. IFK Mariehamn får aldrig sluta drömma.
Stewart Hamill talar om en stad som kokar.

Leicester City FC är engelska ligamästare 2016 – men också en av idrottsvärldens största sensationer genom alla tider.

Visst, vi kan tala om ishockeymirakel i Lake Placid 1980, James ”Buster” Douglas knockoutseger mot Mike Tyson 1990, speedskejtaren Steven Bradburys ”snubbelguld” i vinter-OS 2002 eller Greklands EM-knall två år senare. Men Leicesters Premier League-kampanj säsongen 2015-16 kommer för alltid att nämnas som ett i raden av exempel ovan, och Stewart Hamill tycker att PL-guldet är större än så.

– Ja, frågar du oss Leicesterbor så är så klart den här titeln den största skrällen i idrottshistorien, säger den forne mittfältaren och skrattar.

Lirade med Lineker

Stewart Hamill spelade tre säsonger för Leicester i första- och andradivisionen i början av 80-talet, bland andra tillsammans med en ung Gary Lineker på väg mot världsfotbollens topp.

– Gary var ung och vägde lite lätt då i början av sin karriär, men det syntes att han hade det i sig. Och han var en väldigt trevlig kille, säger Stewart Hamill.

Anledningen till att skotten Hamill får ett samtal av Nya Åland i maj 2016 har med hans Ålandskoppling att göra. I mitten på 80-talet gjorde han ett par gästspel i IFK Mariehamn i division II.

– Jag har fina minnen från Åland, och jag kommer ihåg lagkamraterna mycket väl. Thomas Fonsell, Krille Mattsson och ”Antti” (Anders Eriksson) var några av dem. Några år senare minns jag att jag såg ”Antti” på tv i en landskamp mot Skottland och Finland, säger Stewart Hamill.

Hur kom du i kontakt med IFK?

– Jag minns inte alla turer men jag var lagkamrat med en spelare i England som varit i Finland som sa att IFK var ute efter förstärkningar. En tid senare fick jag ett samtal från IFK och valde att ta chansen. Första året kom inte mitt bagage fram till Mariehamn, så jag fick gå runt i IFK:s träningskläder, säger Stewart Hamill och skrattar.

Hur var det att spela i Finland?

– Jag tyckte det var skönt att komma bort från det fysiska spelet i England. Det var lättare att spela i Finland, och man hade mer tid med bollen. Det var också ett bra sätt att hålla sig i form över sommarbrejket i England, och samtidigt få mycket speltid.

– På fritiden blev det en del fiske. Att röka fisk var något nytt jag lärde mig på Åland.

Stewart Hamill gjorde bara ett tiotal framträdanden som mittfältare för Leicester, och efter att han lämnade klubben 1982 fortsatte han sin karriär för klubbar i de lägre serierna innan han satte punkt 1988 efter en säsong med Scarborough i division fyra.

56-åringen från Glasgow bor kvar i Leicester där han arbetar som bilskolelärare. Någon större kontakt med stadens stolthet har han inte längre, men några veckomatcher per säsong ser han till att följa live på King Power Stadium.

– Jag är upptagen på helgerna med mina egna barn och deras fotbollsmatcher, säger Stewart Hamill.

Stoltheten går dock inte att ta miste på.

”Italienskt know-how”

– Jag kan fortfarande inte tro att det är sant att Leicester City är engelska mästare. För oss som bor i stan är det en oerhörd stolthet vi känner. Det är fantastiskt för klubben att få spela i Champions League, men jag tror också det är bra för fotbollen att en i sammanhanget liten klubb som LFC kan vinna ligan. Jämför du Leicester mot Manchester City och Chelsea så kostade väl vår trupp en tiondel av deras, om ens det, säger Hamill som hittar framgångsreceptet i l a g e t Leicester.

– Alla jobbar hårt för varandra, och inför säsongen hade vi inte några stora stjärnor utan ett kollektiv. Min favorit är N’Golo Kanté som aldrig slutar springa. Han måste vara en mardröm att möta (skratt).

– Och så tror jag att Claudio Ranieri har betytt väldigt mycket för laget. Som han själv sa: ”Leicester har brittisk tåga och italienskt know-how”.

Stewart Hamill har sporadisk kontakt med några av sina gamla IFK-lagkamrater, och följer a-lagets framfart.

IFK har överraskat de flesta i Fotbollsfinland med sin fina start i ligan och är i topp efter nio omgångar, trots en tunn trupp och få stjärnor. I kväll möter Grönvitt Helsingfors IFK på bortaplan – och Stewart Hamill skickar med en hälsning till laget:

– Gör en Leicester, IFK! Sluta aldrig att drömma, för allt är möjligt i fotboll.