DELA

Upp till bevis för Mensah

FOTBOLL. Richard Oteng Mensah som provtränat med IFK under veckan finns högst troligen med i startelvan mot Honka.
– Han har visat bättre och bättre takter. Klarar han sig bra mot Honka så klarar han sig nog i ligan också, säger Pekka Lyyski.
Under sin testvecka har Mensah imponerat på Lyyski. Tränaren säger att han inte upptäckt några direkta svagheter hos försvararen, men däremot flera positiva kvaliteter.
– Han är en mångsidig försvarsspelare. Han är följsam i sitt markeringsspel, rapp i steget och en hyfsad passningsspelare. På träning har han också visat att han är en bra tacklingsspelare, säger Lyyski.
Jämfört med övriga testspelare ni haft här under vintern, är han bättre?
– Det är svårt att jämföra spelare men han har vissa kvaliteter som de andra kanske inte har haft, sådana kvaliteter som gör att han kanske skulle kunna passa i IFK.
Matchen mot Honka blir värdefull när Mensah ska utvärderas.
– Det är först när man spelar elva mot elva som man kan se ordentligt. Han måste få chansen att spela mot Honka, antingen som mittback eller ytterback. Helst skulle jag ha velat se honom i två matcher men jag tror ändå att vi ska ha sett vad vi behöver efter söndagens match.

Hoppas på kontrakt
Själv hoppas Mensah på ett kontrakt med IFK.
– Det verkar vara en väldigt trevlig klubb. Jag ser att det finns en fin sammanhållning i laget och alla spelarna är trevliga. Laget spelar som en familj, säger han.
Mensah kom till IFK på eget initiativ. Han känner Kenneth Gustavsson sedan tiden i Malmö FF och frågade honom om det fanns möjlighet att få testa för laget.
Har du några andra alternativ för säsongen, några andra klubbar som är intresserade?
– Nej, så nu hoppas jag bara att jag ska klara mig bra här eftersom det här verkar vara en väldigt bra klubb.
Om Mensah landar ett kontrakt med Grönvitt har han målsättningen klar inför säsongen 2010.
– Jag hoppas att jag kan bli en av de mest tongivande spelarna i backlinjen och att jag ska kunna hjälpa IFK till en ännu högre placering än den fjärdeplats de tog ifjol.

MALIN LUNDBERG