DELA

Unga IFK:are förstärker HIK

FOTBOLL. Simon Enqvist är tillbaka i HIK-målet och dessutom har division III-laget fått förstärkning i form av fyra unga spelare från IFK Mariehamns organisation: Fredrik Appel, Wilhelm Ingves, Simon Snickars och Tomas Lindholm.
– Det är riktigt vad vi behövde, säger HIK-tränaren Jan Hansson inför lördagens premiärmatch.
Efter att ha tränat med IFK Mariehamn under försäsongen är Simon Enqvist tillbaka i Hammarlands mål inför premiären mot LTU på lördag.
Dessutom har HIK fått ett behövligt tillskott i spelartruppen. Fyra spelare från Östernäs, som samtliga tränat med IFK under försäsongen, har tillkommit.
Spelarna är Fredrik Appel och Wilhelm Ingves som bägge figurerat i de finländska ungdomslandslagen samt Simon Snickars och Tomas Lindholm. Förstärkningarna är riktigt vad HIK behöver enligt tränaren Jan Hansson.
– De är hungriga, säger Hansson om de unga spelarna.

Saknar reservmålvakt
HIK:s spelare har en låg medelsnittålder. Men Hansson säger att det åländska division III-laget nu har en ganska okej trupp.
– Det som jag saknar är en reservmålvakt, säger han.
Tränarsysslan i HIK är inget nytt för Hansson som redan på 1990-talet höll i paktpinnen för Hammarlands seniorlag i fotboll.
– Det var mer färgat mellan de åländska lagen då. Nu tror jag det kommer att fungera bra, säger Hansson om klubbens samarbete med IFK.

Kom sent in
De unga grönvita förstärkningarna var behövliga. Men kom rätt så sent.
– De gjorde sin första träning i går kväll (läs i tisdags).
Klart är att de äldre spelarna som Martin Karlsson och trotjänaren Linus Gestranius blir viktiga för laget.
– Ledarna har också ett stort ansvar, säger Hansson som leder laget tillsammans med Thony Danielsson.

Bra början viktig
Hammarlands IK blev i tisdags utslaget ur Ålandscupen. Östernäs vann kvartsfinalen med 4-2 (2-2) efter bland annat två mål av Alexander Weckström. HIK:s seriepremiär sker på lördag hemma mot fjolårets tabellsexa LTU. Matchen spelas på grus på Klaras plan i Näfsby.
Förra säsongen föll HIK ur trean. Men klubben fick en fribiljett tillbaka till serien. Hansson är hoppfull inför säsongen trots den orutinerade truppen.
– Vi har ett riktigt ungt lag. Men med en bra början kan vi vara bland de fem-sex bästa.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax