DELA
Foto: Jonas EdsvikSVART OCH VITT Samtidigt som Brasilien förbereder sig för världens största sportfest, fotbolls-VM, tyngs fotbollsrörelsen av nya skandaler.

Tyska fotbollslandslaget stannade på stadion hela natten

FOTBOLL. Terroristdåden i Paris fick det tyska fotbollslandslaget att stänga in sig i omklädningsrummet på arenan Stade de France efter fredagskvällens landskamp.

Tyskland förlorade med 0–2 mot Frankrike.

– Spelarna var mycket oroliga. Mycket av informationen var osäker och vi ville inte ta några risker så vi beslutade att inte köra genom Paris, där det inte var 100 procent säkert, utan stannade i omklädningsrummet, sade landslagsmanagern Oliver Bierhoff.

Tre kraftiga explosioner inträffade nära arenan medan matchen pågick.

Bierhoff berättar att spelarna inte fick veta vad som hänt förrän på vägen till omklädningsrummet när telefonerna började pipa av meddelanden och samtal från oroliga anhöriga.

– Spelarna agerade som riktiga proffs, säger Bierhoff.

På lördagsmorgonen tog sig tyskarna under poliseskort till flygplatsen och flög till Frankfurt.

– Vi är naturligtvis nöjda över att vi kommit tryggt fram till hemlandet men vi tänker på offren och deras anhöriga. Det här har påverkat spelarna djupt. De får en ledig dag så de kan åka hem till sina nära och kära, säger Bierhoff.

Tyskland ska spela en landskamp mot Nederländerna på tisdag. Matchen ser ut att bli av.

Landskampen mellan Frankrike och England spelas som planerat på Wembley på tisdag, säger en talesperson för det franska fotbollsförbundet. Det franska fotbollslandslagets alla evenemang, presskonferens och öppen träning, ställdes ändå in på lördagen.

”Goda krafterna vinner”

Säkerhetsarrangemangen kring lördagskvällens EM-playoffmatch mellan Danmark och Sverige skärps. Niklas Bodell, det svenska fotbollslagets kommunikationschef, säger att det aldrig var aktuellt att skjuta upp matchen.

– Tvärtom, skulle jag nästan vilja säga. Att genomföra matchen är ett sätt att visa att vi aldrig viker oss för terrorismen. De goda krafterna ska segra. Där tror jag att fotbollen har en viktig roll att spela, säger Bodell.

Hur har spelarna hållits informerade om dåden i Paris?

– Jag tror inte att någon spelare behöver få någon särskild information. Alla har tagit del av det på sitt sätt. Men vi tycker naturligtvis alla att det är djupt tragiskt.

Vad kan du säga om hur lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic, som spelar för Paris Saint-Germain med Stade de France som hemmaplan, har reagerat?

– Ingenting egentligen. Det är en fråga som får ställas direkt till honom.

(FNB-AFP–Reuters–TT )