Två självmål fällde Finland

FOTBOLL. Finland förlorade i går sin första match i kvalet till fotbolls-VM 2010. Förlusten kom mot ett storspelande Ryssland och matchen slutade 3–0 till hemmalaget.
Finland hängde med i ungeför 30 minuter på Lokomotiv Stadium i Moskva. Under de första tio minuterna var dessutom gästerna det bättre laget och hade till och med ett par fina chanser.
Men Finland hade svårt matchen igenom med att skapa några längre anfall och Mikael Forsell var allt som oftast alldeles för ensam i anfallet. Daniel Sjölund spelade till vänster på mittfältet och fick mest inrikta sig på försvarsspel i takt med att Ryssland tog över spelet.
– Vi inledde bra och var väl förberedda. Vi visste att det är viktigt att hålla bollen inom laget, och de första 15–20 minuterna hängde vi bra med och hade ett par chanser. Sen började vi tappa bollar och hamnade i underläge, sa förbundskapten Stuart Baxter till Canal Plus efter matchen.

Världsklass av Arsjavin
För efter drygt 20 minuter började Ryssland spela riktigt bra med snabbt kantspel och tekniska finesser. Jurij Zjirkov på vänsterbacken och Andrej Arsjavin i anfallet var matchen absolut bästa spelare. Det var också Arsjavin som låg bakom de flesta av Rysslands farligheter.
Det första målet kom efter en suveränt samspel mellan just Zjirkov och Arsjavin. Ett par positionsbyte och helt plötsligt avslutade Zjirkov från nära håll. Bollen gick via Jussi Jääskeläinen, till Petri Pasanen som oturligt snubblade bollen i mål.
Efter målet tog Ryssland över totalt och med fem minuter kvar av den första halvleken låg deras andra mål i luften. Återigen var det Arsjavin som drog igång ett anfall, bollen gick som en flipperkula i straffområdet men tillslut räddade Sami Hyypiä på mållinjen.

Hade ingen chans
Om Ryssland drog upp ett högt tempo i slutet av första halvleken så var det ingenting mot inledningen av den andra. Inom loppet av tre minuter hade de två farliga målchanser och Finland trycktes alltmer bakåt.
– Ju längre matchen led, desto mer visade Ryssland sin kvalitet. De har ett av de bästa lagen i Europa, kanske till och med att av de bästa i världen, sade Baxter till Canal Plus.
Så, när det verkade som Finland hade jämnat till spelet något och arbetat sig in i matchen kom Ryssland med 25 minuter kvar på ännu ett snabbt och fint anfall.

Finland fyra i gruppen
Bollen gick in i straffområdet men målchansen såg ut att gå ryssarna ur händerna när Finlands Veli Lampi egentligen bara skulle rensa bort bollen så hårt han kunde.
Men det blev en snedträff som gick in i eget mål och Ryssland hade definitivt punkterat matchen. Det som återstod var Arsjavin-show och två minuter kvar kom matchens stora nummer när han gled igenom Finlands mittförsvar, rundade Jääskeläinen och satte 3–0.
I och med segern tog Ryssland över tredjeplatsen i tabellen före Finland.