DELA

Tunn trupp på ÅU:s första träning

FOTBOLL. Nya ÅU-tränaren Steve Beeks hade fem friska spelare att tillgå när han drog sin första träning med laget i går.
– Jag försöker se det från den ljusa sidan. Det är lättare för mig att lära känna dem om de är få i början, säger han.
Sigrid Salminen, Anna Eriksson, Maryette Karring, Adelina Engman och Kati Nyman. Där har ni de fem Åland United-spelare som fanns på plats i Eckeröhallen för att träna för nya huvudtränaren Steve Beeks i går.
Ytterligare ett par spelare fanns på plats, men de tränade enligt egna rehabiliteringsprogram.
– Vi har tio spelare klara, IFK Mariehamn har 13. Klubben har lovat mig att vi ska ha alla spelare klara i januari och jag litar på det, säger Beeks.
Första prioritet för honom är att lära känna spelarna.
– Jag vill utvärdera deras kapacitet, se om de har några svagheter och förhoppningsvis hjälpa dem att komma tillrätta med dem.
Någon hård fysträning blir det inte nu i december.
– Det blir mer tekniskt jobb fram tills de övriga spelarna anländer i januari.

Anfallare ska testas
På måndag får Beeks åtminstone en spelare mer att jobba med. En offensiv spelare ska provträna med laget under måndag och tisdag och helgen därpå kan ytterligare testspelare vara på gång.
– Det är inte helt spikat, därför vill jag inte gå ut med deras namn, säger ÅU:s ordförande Kjell Manselin.
Däremot berättar han att spelare från 2010-års trupp kommer att ansluta till träningarna för att se vad de tycker om Beeks.
Maria Rönnbäck kommer till exempel nu på söndag. När det gäller damlag är det inte ovanligt att man gör så här, spelarna vill se hur de trivs med tränaren innan de skriver på.
För Beeks blir det en ny upplevelse att ”provträna” okontrakterade spelare.
– Jag har aldrig varit med om att det skulle vara den vägen tidigare, men det är väl annorlunda inom damfotboll. Det är helt okej, det är ju viktigt att de ska känna sig nöjda om de ska binda upp sig för det kommande året.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: Fredrik Törnroos