DELA

Tre medaljer till juniorlyftare

KRAFTSPORT. Ålands kraftsportsklubb sände tre lyftare till junior-FM i Salo i helgen. Tomas Sundblom deltog i sin andra tävling någonsin och slipade sina personliga rekord i samtliga grenar.
– Jag har mer att ge, säger han.
Tomas Sundblom gjorde sin första tävling i en klubbkamp för ett par månader sedan. Nu var det dags för den andra tävlingen som tillika råkade vara junior-FM i Salo. Han ställde upp i U17 och 90-kilosklassen.
– Det är så klart spännande att ta sig dit med tanke på hur färjorna gick. Men väl där gick det på räls. Jag satte någorlunda säkra ingångar och siktade på ett stabilt resultat, säger han.
Han startade med knäböj där han noterades för tre godkända lyft varav det sista på 190 kilo var en ökning av hans personbästa med hela 40 kilo. Resultatet räcker också till nytt åländskt rekord i klassen.
– I klubbtävlingen körde jag raw och hade bara knälindor. Men nu har jag fått tag i en dräkt som jag vant mig in i, och det har hjälpt en del. Men det finns mer att ge ännu, säger Tomas Sundblom.

Glidande fot
I bänken underkändes hans andra lyft på 97,5 kilo.
– Jag satte stången före jag fick signal från domaren. Men jag kände att det lyftet gick lätt, så jag ökade på till 100 kilo i tredje.
Det tresiffriga resultatet var 15 kilo mer än vad han lyfte vid föregående tävling. Efter första marklyftet på 180 kilo var silvret säkrat. Sundblom hade inget spelrum uppåt, till guldet saknades 65 kilo, och behövde inte oroa sig för bronset som låg 60 kilo bakom. Därför kunde han chansa på att nå 500 kilo totalt.
– Jag fick upp 210 kilo till midjan, men min fot gled lite och domaren gillade det inte. Det var lite av en skrällhöjning, kanske borde jag ha gått till 200 istället, säger han.
Totalt blev det 370 kilo för Tomas Sundblom vilket är en förbättring av hans personbästa med 60 kilo. Han krossade dessutom Elis Högnäs tolv år gamla åldersklassrekord med 27,5 kilo.

VM-gräns
De två andra ålänningarna i tävlingen, John Lindholm och Emil Sundberg, reste hem med varsin guldmedalj i bagaget. Lindholm debuterade även han i ett individuellt junior-FM och ställde upp i U20 och 110 kilosklassen tillsammans med en annan deltagare. I knäböjen slog han nytt personbästa med 260 kilo, följde upp det med 170 kilo i bänkpressen och avslutade i marklyftet med 250 kilo. Det sistnämnda var också personligt rekord liksom totalvikten på 680 kilo.
Emil Sundberg saknade motståndare i sin klass U23, 125 kilo. Tre godkända lyft skulle alltså räcka till guldmedalj. I knäböjet blev det 300 kilo, i bänken 210 kilo samt i marken 285 kilo. Totalvikten 795 kilo var också tillräckligt för att kvala in på junior-VM vilket gör att ett nytt landslagsuppdrag kan vänta.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax