DELA

Tre ålänningar i golflandslaget

GOLF. Det glädjande beskedet kom i onsdags kväll; tre ålänningar är uttagna till finska landslaget och får möjlighet att träna och tävla med landets främsta inom sporten.
– Helt otroligt, man kan inte få en bättre julklapp, säger tränaren Niklas Rajamäki.
I slutet av november var Juha Juvonen, träningsansvarig för elitverksamheten på golfförbundet, på Åland och intervjuade flera åländska golfare för en framtida plats i landslaget. I onsdags kväll kom det glädjande beskedet; Lukas Eriksson är uttagen till P18, Jenny Häggblom till F16 och Jonas Haglund (bilden) till herrarnas landslag.
– Det är inte så ofta tre spelare från samma klubb blir intagna samtidigt. Det här är stort för mig, klubben och spelarna själva, säger adepternas tränare Niklas Rajamäki.
I och med detta har golfarna nu möjlighet att delta i alla träningar samt representera Finland i samtliga tävlingar som arrangeras i deras åldersgrupper.
– Det har varit en hård konkurrens sedan förbundet skurit ner på antalet, vilket gjort det svårare och svårare att ta sig med. Men de var imponerade av alla ålänningar de intervjuade.

Fortsätter utvecklas
Rajamäki tror att trion nu har en chans att höja sig ytterligare.
– Jag vill inte sätta press på dem, men på det här sättet kan de delta i olika fysträningar med olika upplägg. I alla bitar kan de växa som personer.
Han ska i mån av möjlighet följa träningarna på fastlandet på plats.
– De tränar ju ändå med mig, och då vill jag vara med och själv fortsätta utvecklas. Det är bra för både mig och dem om jag är med och deltar. Det här är något positivt för alla, målet är alltid att komma med i landslaget.

Skördar frukterna
Anna-Karin Salmén är den enda ålänning som tidigare representerat Finland i tävlingar.
– Och nu har vi tre på en gång, det säger mycket om året som varit! Förbundet är nöjda och imponerade över klubbens satsning.
Årsbudgeten för Ålands golfklubbs juniorsatsning ligger på omkring 100.000 euro.
– Nu kan vi börja skörda lite frukter på den satsningen. När man får ett sådant här resultat ser man att arbetet är på rätt väg och det här visar att dörren står öppen även för Åland, säger Niklas Rajamäki.
I morgondagens Nya Åland kan du läsa mer om de tre purfärska landslagsgolfarna.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax