DELA

Toppåkare anmälda till FSSM

SKIDNING. I helgen avgörs finlandssvenska mästerskapen i skidning i Jomala. Flera åkare av hög nationell klass är anmälda till tävlingen.
– Det finns en hel del åkare av yppersta nationella klass anmälda, berättar Ulf Fellman, organisationskommitténs ordförande.
Fellman nämner till exempel Thomas Ramstedt, som för någon vecka sedan blev fyra i senior-FM. Han deltar både i sprinten och i lördagens huvudklass H21, ett lopp över 15 kilometer klassisk stil.
På damsidan nämner Fellman Jessica Strandholm som ett av toppnamnen. Strandholm blev nyligen tia i sprint på FM och hon deltar både i sprint och normaldistans under FSSM.
– På juniorsidan har vi till exempel Maria Grundvall från IK Kronan och Oskar Sjölund från IK Brahe som tävlat i junior-VM nu precis.
Saknar ni någon åkare som ni hade hoppats skulle komma?
– Det är klart att det skulle ha varit trevligt att ha Matias Strandvall på startlinjen, men han håller väl på att göra sig klar för OS i Vancouver som bäst. Vi får önska honom lycka till där istället.
Även från IF Åland deltar 15 åkare.
– Det är fler än vad det brukar vara. Stig Orre ska försöka försvara sitt guld från i fjol och det finns flera andra åkare som kan vara med och slåss om medaljerna i de lite äldre klasserna. Dessutom deltar Johanna Fellman i D20-klassen.
Totalt rör det sig om runt 100 anmälningar till sprinten och 275 anmälningar till normaldistansen. Största klassen är H21 på lördagen som lockat 31 åkare. Den minuten i klockan 15.00 på lördagen.
Vad ser du själv mest fram emot?
– Förstås att det blir ett lyckat arrangemang med nöjda åkare. Jag hoppas att fredagens sprint blir något extra, med närmare 100 åkare är det det största startfältet någonsin. Stafetterna på söndagen är också väldigt prestigefyllda, det blir hård kamp då.

4.500 kubikmeter
Inför FSSM har arrangörerna producerat 4.500 kubikmeter snö.
– Nu har det kommit nysnö och vi preparerar banorna undan för undan, säger spåransvarige Stefan Mattsson.
Konstsnön räcker till för 3,5 kilometer men tack vare det fina vintervädret kan arrangörerna erbjuda en femkilometersslinga under tävlingarna som alltså inleds med sprint på fredag klockan 17.00.
På lördagen börjar tävlingarna sedan klockan 12.00 och på söndag avgörs stafetterna med start klockan 09.00.
Förutom de riktiga tävlingsklasserna ordnas också en nostalgistafett under lördagen. Då ställs föreningarna mot varandra i en tävling där gammaldags klädsel är lika viktigt som tiden i mål. Nostalgistafetten skidas klockan 14.00 på lördagen.

Malin Lundberg