DELA

Tjejerna först i Islandia

ISHOCKEY. Här tar landslagsspelaren en paus i OS-uppladdningen – för åländska nybörjare.
Finlands Tiina Ranne fanns på isen när tjejerna tog över Islandia i går.
– För småflickor är det en bra väg in i sporten att få testa på hockey för en dag, säger målvakten.
I helgen är det Girls Ice Hockey Weekend, det internationella ishockeyförbundets satsning på att locka tjejer till ishockeyn. Runtom i den ishockeyspelande världen kommer de olika föreningarna att lära ut grunderna i spelet, fair play och sportmanship för unga nybörjare.
På Åland tjuvstartade kampanjen i går i IFK Mariehamns regi. Med draghjälp från de svenska och finska damlandslagen – som i går möttes i den andra matchen av tre i Islandia (hur det gick i den matchen står att läsa i artikeln här intill) – tog ett trettiotal unga tjejer chansen att träna ishockey för första gången. Skären var stapplande, utrustningen en smula obekväm – men leendena var genuina.
– Det är första gången jag testar hockey utanför skolan, säger sjuåriga Moa Nordlund.
– Det är lite pirrigt att åka ut på isen, fyller jämnåriga kompisen Emma Aguilera-Moreno i.
– Och halt…, fortsätter Moa.
Tror ni att ni kommer att fortsätta spela ishockey?
– Kanske om det finns ett lag som är bra.
Monica Kerwien, som sitter i Ålands ishockeyförbunds styrelse, hyllade konceptet med en tjejhockeydag där enbart flickor är på isen under träningspassen.
– För många tjejer som aldrig testat hockey tidigare är det bra att det bara är tjejer med. Är de på allmänhetens åkning och någon kille svischar förbi i full fart är det lätt att de skräms bort från sporten, säger hon.
– På det här sättet får de gå lugnare fram och det tror jag är bra. Fotboll kan vem som helst spela, men ishockey tar lite mer tid att behärska.
Under gårdagens prova på-pass fick de unga tjejerna hjälp med inspirationen av den finska landslagsmålvakten Tiina Ranne, 18, som hjälpte de övriga ledarna Kaj Ingström, Amanda Ingström och Antonia Liljefors med isträningen.


”Fick spela med grabbarna”
– Det är härligt när sådana som knappt stått på skridskorna tidigare kämpar sig fram på isen. När jag växte upp hade vi inga tjejhockeydagar, jag fick spela med grabbarna, så det här är en bra väg in i sporten för tjejer, säger Ranne som kämpar för att behålla sin position som tredjekeeper i landslaget, bakom Noora Räty och Meeri Räisänen, till OS i ryska Sotji i februari.
Finlands Team Leader – landslagsmeriterade Tuula Puputti som var med i bronslaget i Nagano-OS 1998 – understryker hur viktiga damhockeykampanjerna är för de nordiska länderna som vill minska kvalitetsglappet gentemot Nordamerika.
– Kanada och USA är långt före i utvecklingen jämfört med Finland och Sverige. De har så många fler spelare att tillgå och som dessutom blir bra skolade i college. Vi måste bli fler damhockeyspelare och att ordna sådana här testdagar är ett jättebra sätt att öka populariteten bland unga tjejer, säger Tuula Pupputi och lyfter fram ”bytardagarna”, under vilka ishockeyutrustning byter ägare, som en bra väg att gå för att öka sportens tillgänglighet.
– Jag hörde att IFK Mariehamn ordnar sådana bytardagar inför säsongerna och det är ett jättebra sätt för barn att komma över utrustning billigt. Ishockey är en dyr sport så kan fler få tillgång till skridskor och sådant för så litet pengar som möjligt är det förstås bra för sporten som sådan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax

tfn 528 462

Foto: Stefan Öhberg