DELA

Tippa hockey-VM med Nya Åland

ISHOCKEY. På fredag nästa vecka är det, ännu en gång, dags för en av årets höjdpunkter – hockey-VM och Nya Ålands populära VM-tips. Vem sätter sig på tronen som tipskung eller -drottning och tar hem en 55-tums Thomson smart-tv värd 500 euro från Ålands TV, Euronics?

I fjolårets turnering ville Finland göra ett stort avtryck när VM avgjordes hemma i splitternya Deck Arena i Tammerfors – men som så ofta i just hockey-VM åkte hemmafavoriterna ut redan innan medaljordningen skulle avgöras. De finska lejonen hade en svår turnering överlag, och väl framme i kvartsfinal förlorade man mot Kanada med klara 1–4 och drömmen om ett hemmaguld fick läggas på is – så att säga – kanske tills i år?

Här kan du tippa!

Det ville sig heller inte för våra västliga grannar – Sverige – som också de åkte ut redan i kvarten när Lettland skrällde och vann. Nya tag alltså för Norden i årets turnering som spelas i Tjeckien, närmare bestämt i Prag och Ostrava.

Starka namn i Tre Kronor

Hur ser då chanserna för ett nordiskt guld ut i år? För svensk del ser det rätt ok ut, åtminstone på pappret. Man har lyckats knyta till sig en hel del starka NHL-namn och räknas därmed som en av favoriterna till guldet. Finland däremot verkar ha svårare att locka till sig sina stjärnnamn, så har det sett ut ett antal år.

Men i det sammanhanget måste vi komma ihåg 2019, året då Lejonen ställde sitt – på pappret – svagaste lag på årtionden på VM-isen – och vann guldet! Turneringen avgörs inte på pappret, NHL-förstärkningar är långt ifrån allt. Min personliga gissning är därför att vi får se både Finland och Sverige i semifinalstadiet – därefter är allt möjligt.

Så tippar du

Första pucken i årets turnering släpps ner den 10 maj klockan 17.20. Men alla som har ett extra gott öga till Finland och Sverige får ge sig till tåls några timmar längre – till klockan 21.20 samma kväll, när hemmanationen Tjeckien ställs mot Finland och när Tre Kronor tar sig an USA.

För att delta i Nyans VM-tips går du in på hemsidan på www.nyan.ax och fyller i din rad. I formuläret finns alla gruppspelsmatcher där du ska försöka tippa rätt slutresultat efter ordinarie matchtid. Därefter är det dags att utse gruppvinnarna, kvartsfinalvinnarna och semifinalvinnarna. Slutligen vill vi att du namnger de tre medaljnationerna i årets VM. Ditt tips vill vi ha senast klockan 17.00 fredagen den 10 maj.

Lycka till!

De tio senaste världsmästarna:

2023: Kanada

2022: Finland

2021: Kanada

2020: Inget VM pga covid-pandemin

2019: Finland

2018: Sverige

2017: Sverige

2016: Kanada

2015: Kanada

2014: Ryssland

2013: Sverige

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp