DELA

Team Nord Marin siktar på smaragdskimrande mästerskap

SEGLING. När Daniel Mattsson nämnde att SM 2010 för smaragd-båtar arrangeras i Norrtälje blev Erik Rustner genast intresserad.
Under våren såg han till att rusta upp sin egen båt och när tävlingarna kör igång i dag återfinns han och Mattsson på startlinjen tillsammans Andreas Carlsson och Johan Nyström.
Det är inte första gången Erik Rustner deltar i SM med sin smaragd-båt. Från tidigare tävlingar har han ett par silvermedaljer, några brons och ett antal fjärdeplatser. Efter ett par års uppehåll från tävlingarna drömmer han dock om att i år kunna knipa den där förstaplatsen som saknas.
Förklaringen är, enligt honom själv, Daniel Mattsson, Andreas Carlsson och Johan Nyström som tillsammans med Rustner bildar båtens besättning när årets svenska mästerskap inleds idag.
– Det är väl kanske den drömmen jag har i bakhuvudet, att ta det där guldet som jag saknar, säger Rustner som inte ser det som en omöjlighet att hans förväntningar införlivas.
– Jag ser ju kapaciteten hos de här killarna, säger han och syftar på den övriga besättningen.


Tufft motstånd
Rustner och Mattsson räknar dock med att få tufft motstånd när SM kör igång med en testsegling idag.
– Jag tror att det är en generationsväxling på gång och det lär nog vara många unga duktiga seglare med. Men vi skall väl kunna ge dem en match, säger Mattsson och tillägger att det finns en hel del smaragd-seglare i Sverige.
Framförallt på den taktiska fronten tror Rustner och Mattsson att Team Nord Marin, som man kallar sig själva, kommer att vara starka.
– Det är väl taktiken på banan som jag och Johan (Nyström) är bra på. Men vi har alla seglat så mycket att det alltid är lugn och ro ombord. Var och en sköter sitt och sedan får vi se hur det har gått när vi väl kommer i mål, säger Mattsson.


Ett litet projekt
Deltagandet i SM har dock även andra sidor än de rent resultatmässiga.
– Det är alltid kul att dra igång sådana här små projekt, säger Mattsson.
För Rustners del har deltagandet i SM inneburit en hel del arbete för att båten skall vara i konkurrenskraftigt skick. Han ser även fram emot den mer sociala delen av tävlingarna.
– Det är alltid en god stämning bland båtarna. Det är ”goa gubbar” det handlar om det här, säger Rustner strax innan han och Mattsson kastar loss för att segla iväg med båten till Norrtälje dit de övriga medlemmarna i besättningen tar sig på andra sätt.


Text och foto:
Martin Portin

martin.portin@nyan.ax