DELA

Tar upp fighten på MMA-gala

KAMPSPORT. Åtta ålänningar deltar i helgen i Mixed martial arts-galan Art fight III utanför Tammerfors.
För större delen av truppen är det första gången de går upp i ringen på tävling.
Det är för tredje året i rad som MMA-galan Art Fight arrangeras i Mäntässä strax utanför Tammerfors. Tävlingen körs över 30 matcher, och i år har Ålands MMA-klubb åtta utövare på plats.
– MMA växer sig starkare och starkare på Åland. Och i Finland över huvudtaget så är sporten verkligen på framfart och det är riktigt bra kvalitet på de tävlande, säger tränaren och utövaren Johan Lindström.
Med någon dag kvar till avresa är det lätt träning som gäller.
– Det är slow sparring och teknisk sparring som gäller nu. Vi kör inte för fullt innan helgen eftersom vi inte vill att någon ska dra på sig sträckningar eller skador, säger Lindström.

Förbereder med You tube
Lindström, som tävlar i C 70 kg, är en av de mest rutinerade utövarna i truppen och har höga förväntningar på sig själv i helgens gala. För att var så bra förberedd som möjligt har han kollat you tube-klipp på sin motståndare.
– Klart att jag går in för att vinna och göra en bra match. För att göra det gäller det att ha koll på hur man ska gå in i matchen. Taktik är halva matchen, så vet jag motståndarens svaga sidor kan jag diktera matchen, säger han.

Stenhård träning
Hälften av truppen som åker i helgen tävlar för första gången. Stenhård träning ligger till grund för att nå dit, oftast är de på plats sex till sju dagar i veckan. Ibland blir det till och med två pass om dagen. Varje dag är tillägnad en del i MMA, så ena dagen är det brottning, nästa dag thai-boxning och därefter jujutsu och så vidare.
– Alla har tränat hårt för att komma hit men jag har inga förväntningar på dem som tävlar för första gången, även om motståndet också tävlar för första gången. Jag ser det mer som att den som vågar tävla och gå in i ringen är en vinnare. Enda förloraren är den som inte lärt sig något, säger Lindström.

Debutant
Rickard Snällström är en av dem som debuterar i helgens gala. Han tävlar i 84 kg i D-klassen, D som betyder att det är förstagångstävlande. För Snällström blir tävlingen en kröning på det hårt satsande året som han sysslat med MMA.
– Sedan jag började i februari förra året har jag gått ner 26 kilo. Det har varit hård träning sex-sju dagar i veckan. Jag var väl egentligen inte så inställd på att jag skulle börja tävla utan hålla det till träning. Men när tränarna tyckte att jag hade blivit så pass duktig att jag kunde tävla tänkte jag att varför inte. Och nu vill jag klart vinna, säger han.
Övriga ålänningar som tävlar i helgens gala är Kristian Hendersson (D 93kg ), Rahim Sharifi (D 77kg), Markus Sundman (C 93kg), Jukka Palomäki (C 77kg), Mathias Welander (D 77kg) och Markus Wallinvirta (D 93 kg).

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax