DELA

Ta chansen att se IFK avgöra medaljstriden

FOTBOLL. På söndag spelas sista Tipsligamatchen för i år. IFK Mariehamn är direkt inblandat i medaljstriden. Man kan nämligen stoppa motståndet Honka från att ta guld eller till och med silver.
– Jag är övertygad om att det blir en bra match, säger GMM:s Roland Wahtera som hoppas på storpublik.
IFK Mariehamn har som mest lockat 1.946 åskådare samtidigt till en hemmamatch i år. Det finns all anledning att spräcka den siffran med marginal i säsongsavslutningen på söndag.
Även om IFK har säkrat ligaplatsen och inte kan stiga någon placering, har man en viktig roll i den avgörande medaljstriden. Fyra lag slåss nämligen om de tre valörerna. Häng med:
n Guldstriden står mellan tabellettan FC Inter och tvåan FC Honka. Vinner Inter hemma mot Jaro har man säkrat guldet, då spelar det ingen roll hur IFK-Honka slutar.
n Förlorar Inter måste Honka vinna på Wiklöf Holding Arena för att ta guldet.
n Vinner HJK hemma mot FC Lahti tar man hem silvret före Honka om laget förlorar mot IFK.
n Vinner Lahti mot HJK tar man hand om bronspengen.
Bäddat för spänning på söndag 16.00 på WHA alltså.
– Nu är det läge att komma och titta på IFK, de vill säkert vinna och visa hemmapubliken att de kan, säger ”Rolle” Wahtera vid supporterklubben Green Mean Machine.
– IFK brukar ha svårt mot Honka, men spelar också bra mot bra lag. Så det blir nog ett roligt avslut och jag är övertygad om att det blir en bra match oavsett utgången.


”Klä er grönvitt”
Ännu har GMM inte hunnit prata ihop sig om eventuella avslutningsarrangemang vid säsongens sista match. Laget brukar tacka av trotjänare som lämnar klubben, och som bekant är det redan nu klart att Daniel Norrmén avslutar sin ligakarriär på söndag.
– Säkert tackar vi av honom på något sätt, om det blir en banderoll eller hejaramsa återstår att se, säger Wahtera.
GMM har haft bra uppslutning hela året, Wahtera har inte märkt av några medgångssupportrar i gänget som fallit bort när det gått dåligt för favoritlaget.
– Mycket folk har ställt upp även om IFK:s framgångar uteblivit. Den vanliga publiken har däremot varit sämre när det gått dåligt, men så här på slutet verkar det som att publiken förstått att den behövts och har ställt upp.
Därför hoppas han nu att ålänningarna vallfärdar till WHA.
– Det blir alltid mycket bättre stämning då. Och ingen behöver gå besviken hem, det blir en bra match. Ha på er grönt och vitt och gärna en halsduk, det är lätt att ordna ett halsdukstifo som ger extra effekt, säger Rolle Wahtera och fortsätter:
– Det sänds ju lite snuttar i tv och då vore det kul med en helt grönvit läktare. Och så har man chansen att bli lite tv-kändis på köpet, säger han och skrattar.


En målgörare
Säsongen har bjudit på en hel del bakslag och Wahtera konstaterar att IFK inte alltid haft marginalerna på sin sida.
– Men får man behålla laget tror jag IFK blir vassa och jag tror de kan slåss om medaljerna inom den treårsperiod de själva satt upp.
Till nästa säsong önskar sig Rolle Wahtera framför allt en sak:
– En anfallare, en målgörare. En som gör mål när det gäller, det har varit mycket stolpar och ribbor i vägen i år. Vi har duktiga mittfältare som kan spela fram, nu behövs någon som kan sätta bollen i maskorna när det gäller.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax