DELA

Laget som skrivit historia

FOTBOLL. De lyckades med något som inget annat åländskt juniorfotbollslag har gjort tidigare. Killarna i IFK Mariehamn P02 får i höst spela i Finlands högsta serie i sin åldersklass.

– De har en enorm träningsvilja utöver det vanliga, säger tränaren Kim Nordberg.
Ivern spritter i benen på killarna i IFK Mariehamn P02. Fotbollsskorna ska knytas, bollar hämtas och sedan är de redo för dagens träning. Det är tidig tisdagskväll och nästan hela laget är på plats på WHA:s konstgräs för en första samling efter seriesegern i helgen. P02:orna, som är förlustfria under hela vårsäsongen, har en lugn träning på dagens agenda där de har fått välja en del själva vad de vill göra.

– De har en lång bortamatchresa i sig och några har varit med fem och en halv timme på fotbollsskolan i dag (läs: i går) så det blir en avslappnad träning, säger tränare Kim Nordberg.

I helgen blev det klart att de åländska killarna vinner Alueliiga då de tog hem båda bortamatcher mot KaaPo (3–2) i St Karins och Tavastehuslaget HJS (3–0). En hemmamatch återstår första helgen i juli. Seriesegern innebär att laget kommer att, som första åländska juniorlag någonsin, få spela i den högsta ungdomsserien för pojkar födda 2002 och senare.

– I grunden är det ett långt arbete som ligger bakom prestationen. Killarna har ett stort intresse för fotbollen och en träningsvilja utöver det vanliga. De vill alltid göra sitt bästa, säger Nordberg.

Läs hela reportaget om succélaget i dagens Nya Åland!