DELA
Foto: Ida K Jansson

Banomändring i öppet vatten-lopp

SIMNING. Bansträckningen i Bomarsund Open Water Challenge gjordes om i sista stund då det blåsiga vädret inte gjorde det möjligt att ha öppet vatten-loppet där det var planerat.

– Vi blev lite nervösa när vi såg vitorna här utanför klockan halv åtta i morse, säger Miisa Weuro från arrangörsgruppen.
Då arrangörerna från IFK Simning Åland kom till Bomarsund under lördagsmorgonen blev det ändrade planer. Premiärupplagan av Bomarsund Open Water Challenge skulle ha startat söder om huvudfästet och tanken var att deltagarna skulle simma ut mot Lumparn. Men det blåsiga vädret gjorde att bansträckningen fick dras om.

– Nu simmar de norr om bron i stället, och först tänkte vi minska sträckan också från 1 500 meter till 1 000 meter men det gick med den långa i alla fall, säger Miisa Weuro.

Bomarsund Open Water Challenge är det första officiella öppet vatten-loppet på Åland enligt Finska simförbundets regler. Det har visserligen simmats öppet vatten-lopp på Åland tidigare. Trekilometersloppet Slemmern-simmet var årligt återkommande under ett decennium från slutet av 60- till slutet av 70-talet, men lördagens simfest markerade en nystart för grenen på Åland.

De 20 deltagarna simmade i stället två varv runt en triangelformad bana med start vid strandkanten och vidare till två olika bojar och tillbaka. Först i mål var svenske Jan Mandahl, 55, från Uppsala. Mandahl är van att ta sig fram i vatten då han både håller på med simning inomhus på vintern och har simmat Vansbrosimmet utomhus tidigare i år. Hans mål är att simma tio utomhuslopp i sommar och då blev Åland ett av stoppen.

– Det var ett bra lopp och jag gillar när det är varvbana. Då är det lättare för arrangören säkerhetsmässigt. Lite tråkigt att det var få herrar, så jag kände att jag måste vara före flickorna så det inte blev tjejtorsk, säger Mandahl.

Läs mer i måndagens Nya Åland!