DELA

Sportåret från A(tlas) till Ö(spelen)

2015 blev ett händelserikt åländskt sportår med Öspelen på Jersey och IFK Mariehamns cupguld i fotboll som ett par av höjdpunkterna.
Men det innehöll ju så mycket mer – och Nyan-sporten valde att med hjälp av alfabetet sammanställa några av guldkornen ur en stor framgångskälla.

A – som i ATLAS. Behövs det en åländsk kraftkarl som bär upp himlavalvet borde Ove Lehto vara den förste som regeringen ringer. På SFI-mästerskapet i styrkelyft i Mariehamn lyfte han sanslösa 1 087,5 kilo. Drömgränsen 1 100 är inom räckhåll, och fullt möjlig, enligt Lehto själv. Och på tal om styrkelyft fick ÅKK-veteraner som Lehto, Sandra Lönn, Kenneth och Marcela Sandvik konkurrens om strålglansen från rookien Stina Lindell 2015. Efter bara några månaders träning gick Lindell och vann guld i FM och kvalade in till EM i Tjeckien på våren. Raketkarriär, någon?

B – som i BRAGD. IFK Mariehamn var reducerat till tio man efter Duarte Tammilehtos huvudlösa utvisning. Då trotsade Diego Assis naturlagarna; först genom att förvandla ett omöjligt Brian Span-inlägg till skön konst och 1–0 – sedan när han som en av planens kortaste spelare nickade in IFK:s andra mål. Grönvitt besegrade Inter med 2–1 i cupfinalen och vann klubbens första nationella titel. Bara det en bragd i sig, men omständigheterna gjorde segern så mycket större – och de drygt 500 tillresta fansen fick en segerfest att minnas på Centralplan i Valkeakoski.

C – som i COMEBACK. Robert Helenius hade två skadefyllda år och en segsliten tvist med förra proffsstallet Sauerland bakom sig när han i mars gjorde comeback genom att besegra Andras Csomor på teknisk knockout. I juni sänkte han Beka Lobjanidze, och häromveckan återtog han EM-titeln efter en poängseger mot Franz Rill i Helsingforsarenan.

D – som i ”DAJA”. Daniel Sjölund torde enligt Nyan-sporten vara given som årets manlige idrottare på Åland (i synnerhet när regelverket stoppar en nominering för Robert Helenius, men det kommer större fajter för honom 2016). Örikets främste fotbollsexport genom tiderna har faktiskt bara fått utmärkelsen en gång tidigare – för tio år sedan. 2015 utgjorde han tillsammans med Andreas Johansson och skyttekungen Emir Kujovic en urstark centrallinje i IFK Norrköping som vann ett av 2000-talets mest sensationella SM-guld. Enligt fansen och Norrköpings Tidningar var den 32-årige Sjölund bäst i mästarlaget, och insatserna borde räcka för att premieras även på Åland.

E – som i EUROPAMÄSTARE. 2015 blev Team Gabriellas bästa år hittills. De unga seglarna i besättningen imponerade gång efter annan – i synnherhet när kvartetten (bestående av Måns Lundberg, Markus Rönnberg, Emil Nordlund och Micke Berg) i somras ordnade guld i junior-EM i matchracing på Genévesjön i Schweiz. På junior-VM i Polen följde TG upp EM-succén genom att ta ett meriterande brons.

F – som i FREDLUND. Ständigt denne Fredrik Fredlund. Europa ter sig för litet för dragracingstjärnan som i år tog sin fjärde raka EM-titel, den femte totalt, i Pro Stock Bike-klassen. Kanske tyckte Fredlund själv att den sportsliga utmaningen var för lätt, eftersom han under hösten gav sig in i politiken. I oktober valdes han in i lagtinget för Obunden samling.

G – som i GRANESÄTER. I en tårfylld intervju med Åland24:s ”Jersey Shore” avslöjade Ålands främsta simmare genom tiderna att karriären var över. Öspelen på Jersey blev Erica Granesäters tack och adjö till sporten hon älskar – men hon var inte klar med den. I augusti presenterades hon som IFK Mariehamns nya tränare för elitgruppen.

H – som i HANNA. 2015 blev ett tufft år för friidrottaren Hanna Wiss som drogs med sjukdomar mest hela tiden. Men det räckte ändå till att vinna Ålands enda friidrottsmedalj då hon vann längdhoppsfinalen på Jersey i överlägsen stil med ett hopp på 5.78 – 29 centimeter längre än tvåan Bethan Pilley från Isle of Man.

I – som i IRON MAN. Ålands egen stålman Marcus Brandt blev en järnman på Mallorca. I september genomförde han det ultimata kraftprovet Iron Man: 3,8 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling samt 42 kilometers löpning var mer än dubbelt så långt än vad skåningen tidigare hade utsatt sig själv för i tävlingssammanhang. Sluttiden skrevs till 10.49.11 vilket gav en 108:e plats i H35-39-klassen samt en 420:e plats totalt.

J – som i JUDO. Ålands judoklubb fick finfrämmande i december när den forna världsmästaren Daniela Krukower kom på besök. I nära två veckor drog argentinskan träningspass i Idrottsgårdens dojo. Men det var inte första gången ”Iron Lady” tränade i Mariehamn. Redan 1997 gjorde hon sitt första besök till brodern Ariel och dennes bröllop – och tränade för fullt i dojon inför judo-EM då Krukower på den tiden representerade Israel.

K – som i KATASTROFGOLF. Men den handlar inte om usla prestationer på golfbanan, utan om Röda korsets tävling som kombinerar välgörenhet och hobby. Drygt 3 700 euro samlades in till finska Röda korsets katastroffond från de 72 deltagarna, en ökning med knappt 1 300 euro jämfört med föregående år.

L – som i LADIES INTERNATIONAL GRAND PRIX. Vädret var kanske inget vidare, men det blev ändå en riktig pangsommar på Åland (om ordvitsen tillåts). I augusti hölls skyttetävlingen LIGP på Bredmo där ett tjugotal skyttar från åtta länder gjorde upp i de olika skeetklasserna. Ålands representant var Eva Söderström, och så Rannvá Åkerblom från arrangörsstaben – dock tävlandes för Färöarna.

M – som i MAKRILL. Gaisaren Bobbie Friberg da Cruz fick 33 år gammal och proffsspel i fyra länder äntligen jubla åt en vunnen titel när IFK Mariehamns lagkapten Jani Lyyski – som även han väntat länge på en triumf för sitt Grönvitt – lyfte cuppokalen mot skyn i Valkeakoski. Vid sidan av planen levererade ytterbacken sin vana trogen oneliners. 2014 kallade han sig själv för en idiot efter en kollision som gav honom en hjärnskakning. 2015 gav han ”titeln” till lagkamraten Duarte Tammilehto som drog på sig ett rött kort i cupfinalen mot Inter. I en segerrusig intervju efter cuptriumfen redogjorde da Cruz för sina känslor när han såg domarens röda kort: ” Vad man tänker just då? Att han (Tammilehto) är en idiot som tar en utvisning, men också att domaren är så jävla feg som tar det beslutet i en så här viktig match. Då kändes det ärligt talat som att vi knappast skulle lösa det”. Men Diego Assis och tio heroiska kämpande IFK:are ville annorlunda (se bokstaven B).

N – som i NYORDNING. Efter fjorton raka säsonger som a-lagstränare tackade Pekka Lyyski för sig i IFK Mariehamn. Den mångårige huvudtränaren fick med sig en seger i sista ligamatchen mot VPS (2–0) och hyllades av såväl fans som motståndare efteråt. ”Jag vill tacka Pekka. Han är en av få tränare som är kvar från 2008 som var mitt första år i ligan. Pekka är en förebild för mig och har gjort något som jag själv hoppas kunna uppnå; att jobba länge i en förening och göra något som påverkar trakten”, sa VPS tränare Petri Vuorinen. Själv nöjde sig Lyyski – på sitt sedvanligt korthuggna och osentimentala sätt – med att konstatera att det var ”hedervärt” av fansen att hissa en hyllningsbanderoll till hans ära, och att han var ”tacksam” för initiativet.

O – som i ORIENTERING. Åland vann den klassiska landskampen mot Åboland på hemmaplan med två poäng. Dramat var ålänningarnas andra seger på två år, men dessförinnan har det varit tunnsått med framgångar på 2000-talet. Innan 2013 års Ålandstriumf hade Åboland tagit sju raka landskampssegrar.

P – som i PARGAS IF. Åland United hittade äntligen en ny samarbetsklubb, efter att det tidigare samarbetet med IFK Mariehamn stupat på grund av regelverket som förbjuder avtal mellan finska klubbar och lag som deltar i det svenska seriesystemet (vilket Grönvitt gör i Upplandsfotbollens division III). Från och med 2016 års säsong kan ÅU låna ut spelare till Pargas IF, och även låna spelare från ”Piffen” med kort varsel. En viktig pusselbit i Uniteds verksamhet som gör att de spelare som behöver speltid nu kan få det i division II.

Q – som i QVINTETTE. Tack Gud för Qvintette, hur skulle vi annars hitta något i årssummeringen på Q? Men Ulf Erikssons stjärnsto är inte bara med på grund av sin begynnelsebokstav – 2015 kvalade hon in galant på egen hand. I början av året realiserade hon sin ägares dröm om att ha en häst tävlandes i Frankrike. Qvintette gjorde flera starter, bland annat på klassiska Vincennes, innan karriären rundades av i april då hon gick till avel. Möjligen är ett superföl på gång – betäckare än ingen mindre är den franske miljonhästen och Elitloppsvinnaren Timoko.

R – som i RÄTTSSKIPARE. Förre Uefadomaren Tony Asumaa föll för åldersstrecket att döma internationellt häromåret, och i januari lämnade han över ordförandeklubban i Ålands fotbollförbund till Krille Mattsson. Men Asumaa har inte lämnat Sportåland. Under hösten utsågs liberalen till minister i regeringen Sjögren med ansvar för kultur, idrott, IT och utbildningspolitik.

S – som i STATISTIK. Petteri Forsell blev fult kapad i ligapremiären borta mot Jaro, och missade tre månader av säsongen. Men när han väl spelade var han, som vanligt, bäst. Det visade till och med statistik från Instat, som ger en samlad bild över ligaspelarnas insatser. Forsells ”Instatindex” landade på 213, bäst i Grönvitt och nionde bäst i hela ligan. Någon försäljning av Forsell blev det emellertid aldrig för IFK i sommarfönstret. Efter säsongen meddelade 25-åringen att han ville lämna Åland för att hitta en ny klubb utomlands.

T – som i TVILLINGAR. IFK Mariehamns damlag i division III fick ett välkommet tillskott i tvillingarna Isabella och Olivia Mattsson som hjälpte IFK att vinna Upplandstrean för andra säsongen i rad. Regelverket gör att IFK trots det inte får gå upp i division II (dispensen gäller bara för Upplands fotbollförbund upp till division III) – varpå supersystrarna Mattsson valde nya utmaningar och skrev på för ligalaget Åland United efter en säsong där de vann division III i såväl Sverige som i Finland (med Pargas IF).

U – som i UTSKÅPNING. Åkte dessvärre ett hårt kämpande NGD på i playoff-spelet mot Wirmo. Efter 2–5-förlusten borta föll NGD med 2–8 hemma i Baltichallen i returen. Ödet var ofrånkomligt ett NGD som inte var redo för en satsning mot division I – men säsongen som helhet gav mersmak. NGD var en poäng från andraplatsen i division II:s grundserie, trots att laget bedrev en ständig kamp för att få ihop nog med spelare till matcherna från den tunna truppen.

V – som i VILA. Åländske stjärntravaren Jeppas Maxi tvingades till en ofrivillig sådan efter att en meniskskada satt stopp för sexåringen efter bara fyra lopp och 370 000 insprungna kronor. Skadan omöjliggjorde fler starter under 2015 – men ägarna Robert och Pia Ekström hoppas på en comeback till våren. Ett steg på rehabiliteringsstegen för Jeppas tas i Hudiksvall där valacken bedriver vattenträning i Caroline Holms bassäng.

W – som i WINNERS. Otto Byman slog flera sådana när han på en Junior Grand Prix-deltävling i Helsingfors i höstas slog förstaseedade Roni Rikkonen i raka set, vilket var en av karriärens främsta insatser. I finalen fick 15-åringen sedan ge sig mot Hermanni Tiainen, men det samlade intrycket var starkt från en turnering som innehöll Finlands främsta 16-åringar. 2015 var också året då Byman fick debutera i Öspelssammanhang, och det blev medalj direkt. Det krävdes visserligen bara en seger för Ålands herrlag (mot Ynys Môn i kvartsfinal), men sedan kunde Byman, Tim Schauman, Dan Andersson och Peter Forsström kvittera ut bronspengen.

X – som i Mr X. Gabriel Petrovic charmade alla på Wiklöf Holding Arena under sin säsong i IFK Mariehamn 2006. Ända sedan dess har det spekulerats i hans återkomst till Grönvitt. I silly season-tider benämns ibland klubbars kommande värvningar som ”Mr X”, och så en decemberdag fick så IFK sin Mr X när klubbdirektör Peter Mattsson presenterade den förlorade sonen Petrovic som Grönvitt nyförvärv. Den tidigare BP-eleganten kommer att bära IFK-dressen de kommande två åren.

Y – som i YNYS MÔN. När gymnastiken ströks från Jerseys Öspelsprogram fick de åländska gymnasterna rikta in sig på de alternativa Öspelen på den walesiska ön belägen i den Irländska sjön. I lagtävlingen tog Åland en femteplats i totalen. I den individuella tävlingen klarade sig Emma Pussinen bäst av åländskorna.

Z – som i ZILLAVINN. Brage Karlssons fyraåriga sto trappade upp tävlandet 2015 och gjorde fler starter än något tidigare år. Totalt blev det tolv lopp i Sverige och två andraplatser som bäst. Således lyckades Zillavinn inte följa upp de båda segrarna från i fjol, men de dryga 80 000 insprungna kronorna var en liten tröst.

Å – som i ÅLAND UNITED. Tappade tretton spelare från 2014 års trupp och tvingades – återigen – att börja om från ruta ett. Lyckades, trots skador och en minimal trupp, ändå smått sensationellt att nå en ligamedalj. Bronspengen innebär att huvudtränaren Gary Williams nu har en medalj av varje valör sedan sin ankomst till United inför säsongen 2013.

Ä – som i ÄLTA. IFK Mariehamns ishockeyherrar skulle ha mött Stockholmslaget Älta IF i fortsättningstreans premiär, men matchen tvingades att skjutas upp på grund av domarbrist. En lyckosam tillfällighet för Älta (det viskades om manfall i truppen). IFK tog i stället revansch borta i Ältahallen i årets sista match och körde över ÄIF med hela 7–3. Mariehamns jakt på en plats i kvalserien till division II går även denna säsong via fortsättningsserien. I fjol missade man med en hårsmån (en poäng). I februari vet vi om laget lyckas bättre den här gången.

Ö – som i ÖSPELEN. Förstås. För många Ålandsatleter årets absoluta höjdpunkt. Bordtennisesset Marina Donner tog en medalj i varje valör, skytten Mathias Nordberg gjorde samma sak – och Åland fick sin Öspelsdrottning och kung. Åland slutade på 14:e plats i medaljligan med sina tre guld, nio silver och tolv brons. En godkänd notering i Öspelen där konkurrensen hårdnar för varje mästerskap. Hemmaön Jersey dominerade och sopade hem hela 133 medaljer, varav 50 guld.