DELA

Spårmästaren blev skidmästare

SKIDNING. Stefan Mattsson tog Ålands enda guldmedalj under dagens FSS-tävlingar i Jomala.
– Jag var osäker på om jag skulle starta för jag har känt mig väldigt trött och sliten, men bara jag kom igång så gick det bra. Jag är lite överraskad faktiskt, säger den glade segraren efter loppet. Bildspel
Under FSSM:s andra dag stod normaldistanser i klassisk stil på programmet. 14 ålänningar kom till start och totalt blev det sju medaljer för hemmaåkarna.
Det enda åländska guldet tog Stefan Mattsson, spåransvarig under tävlingarna.
Hade du någon fördel av att du är spårchef?
– Nej absolut inte i dag. Jag har inte kunnat ladda optimalt inför tävlingarna då det varit mycket jobb. Jag var osäker på om jag skulle starta för jag har känt mig väldigt trött och sliten, men bara jag kom igång så gick det bra. Jag är lite överraskad faktiskt.
Att det skulle bli medalj var Mattsson dock förberedd på. Eftersom det bara var tre startande i H50-klassen – han själv, IF Ålands Bror-Gustav Haasiosalo och IKTr:s Pertti Malassu – var det bara ett brutet lopp som kunde resultera i utebliven medalj.
– Men jag hade ingen aning om vem vår konkurrent var och vilken kapacitet han hade. B-G (Bror-Gustav Haasiosalo) och jag brukar vara jämna men i dag hade jag klart bättre skidor än vad han hade, det var det som avgjorde oss emellan tror jag, säger Mattsson.

Väntad vinnare
Förutom Mattssons guld och Haasiosalos silver i H50-klassen tog Åland hem fem medaljer till under dagen. Jenny Fellman blev tvåa i D13 och Katarina Danielsson blev trea i D35.
I H35 tog Markus Karlsson ett brons, i H40 tog Lennart Holmström silver och i H55 tog Stig Orre ett brons för hemmadistriktet.
Guldet i herrarnas huvudklass, H21, gick som väntat till IF Minkens Thomas Ramstedt som kom till tävlingarna med en fjärdeplats i FM i färskt minne. Damernas huvudklass, D21, vanns av Vörå IF:s Marie Sippus.
I morgon fortsätter tävlingarna med stafetter. De startar klockan 09.00

Läs mer om FSSM i måndagens Nya Åland.

MALIN LUNDBERG


malin.lundberg@nyan.ax


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax