DELA
Foto: PRIVATZOMBIEATTACK Det gäller att hålla undan för zombies i sommar när Zombie Island Run arrangeras i Mariehamn. På bilden syns några ur ZIR:s arbetsgrupp: Maria och Sofia Karlsson "attackerandes" en undflyende Linus Söderlund.

SKRÄCKLOPPET

MOTION. Glöm gemytet och lugnet i Vasaloppet och Vansbrosimningen.

När Brandmännens idrottsförening ordnar motionslopp på Åland gäller full fart för deltagarna – om de vill komma undan från energislukande zombies.
Brandmannen Jani Kymäläinen kom med idén till ett motionsloppp med zombietema redan för ett år sedan.

Den 22 augusti blir ”Zombie Island Run” verklighet och Brandmännens IF står som arrangör.

– Jag har varit med i lite olika hinderlopp genom åren och så såg jag på nätet att det finns lopp där man kombinerar motion och zombies. Det kändes jäkligt kul och lite annorlunda och så spann jag vidare på den idén, säger Jani Kymäläinen.

Vad är det som fascinerar med zombies?

– Att det har blivit en kultur kring levande döda, fenomenet i sig är fascinerande. Det finns massa zombiefilmer och appar och så där. Det här loppet blir en extra krydda, men fokus är ändå på motionsloppet och vi gör det med glimten i ögat.

Loppet hålls på spånbanan vid Baltichallen i Mariehamn. Tävlar man individuellt är sträckan sex kilomter. Ställer man upp i stafetten med två lagkamrater springer var och en fyra kilometer.

Varje tävlande får ett antal ”energiramsor” – som hänger som svansar från ett bälte – som zombiesarna ska försöka rycka bort längs banan mellan de olika hindren.

– Det gäller att hålla undan från zombiesarna och behålla så många remsor som möjligt. Kommer man till ett hinder som känns svårt, eller om man vill spara tid, så kan man ge bort en remsa till en funktionär för att slippa hindret. På så sätt kan man spara tid och energi, säger Jani Kymäläinen.

Träningsmorot

– Tanken med loppet är att vem som helst ska kunna delta, och att det ska vara en morot i ens träning.

Anmälningar har redan kommit in till loppet från såväl finska som svenska motionslöpare. Nu hoppas Jani Kymäläinen att även ålänningarna ska börja anmäla sig till loppet.

– Vi har hört från en massa att de ska delta, så vi hoppas att de gör slag i saken och anmäler sig. En sån här tävling funkar det inte att anmäla sig till samma dag. Planeringsmässigt är det bra att man har en idé om hur många som kommer med så tidigt som möjligt. Och vill man klä ut sig till zombie och jaga löpare i skogen, eller bara hjälpa till som funktionär är det bara att höra av sig till oss.

 

FAKTA

I den individuella tävlingen springer de tävlande tre varv runt banan, totalt cirka sex kilometer. I stafetten gäller fyra kilomter per deltagare (tre per lag).
Längs vägen kommer löparna att möta både hinder och zombies. Innan start får alla deltagare fem ”energiremsor” som hänger som svansar från ett bälte. Med hjälp av denna extra ”energi” kan den som vill passera förbi ett hinder, t.ex. för att spara tid eller om ett hinder känns för svårt. Då får deltagaren ge en ”energiremsa” till den funktionär som finns vid hindret.
Problemet är att det längs banan finns zombies som försöker stjäla ”energin” från deltagarna. Det är upp till varje deltagare/lag att välja strategi för sina ”energiremsor” och hur de vill använda dem för att ta sig igenom banan så snabbt som möjligt. Har man använt eller blivit av med alla remsor måste deltagarna ta sig igenom alla hinder.
Kostnaden för att delta i ZIR är (individuellt): 35 euro (om anmälan sker före den sista maj, därefter ökar priset).
För lag är priset 60 euro före den sista maj.
Mer info finns på www.zir.ax där ni också hittar kontaktuppgifter till tävlingsledningen.