DELA

Skadekris i ÅU

FOTBOLL. Cynthia Uwak och Khym Ramsay missar lördagens bortamatch mot TiPS.

Är Ramsay allvarligt skadad kommer Åland United att leta efter ersättare.

– Vi måste ha två målvakter, säger sportchefen Mikael Virta.
Efter sin dröminledning av Damernas liga med tre raka segrar går Åland United igenom en tyngre period nu. På de fem senaste matcherna har laget fyra förluster – i de två senaste är målskillnaden 0–8 – och formkurven är på nedåtgående för ligasexan.

Än värre är det med truppens status; sedan tidigare går Kaisa Kotka och Julia Tunturi skadade, och till lördagens match mot TiPS i Dickursby norr om Helsingfors saknas storstjärnan Cynthia Uwak och målvakten Khym Ramsay.

Uwak har dragits med en lättare höftskada under stora delar av säsongen, men nu är det en lårskada som stoppar henne från spel.

– De båda skadorna hänger ihop; lårskadan har uppstått till följd av hennes gamla skada. Hon vilar nu och rehabar en stund, sen hoppas vi att hon kan spela igen efter landslagsbrejket och vara redo för matchen hemma mot Honka den 11 juni, säger Mikael Virta.

Kan bli borta fem månader

Khym Ramsay har stoppats från spel på grund av den ryggskada som plågat henne en tid. Skotskan stod över hemmamatchen mot TPS senast (0–1) då Ålandstalangen Ann-Sofie Gripenberg gjorde ligadebut från start, 16 år gammal.

– Khym har dragits med sina ryggbesvär en tid, och vi vet att hon åtminstone måste vila i tre veckor. Men det kan också vara allvarligare än så vilket magnetröntgen kommer att visa de närmaste dagarna. I värsta fall kan hon bli borta i fyra, fem månader, säger Mikael Virta.

Skulle så bli fallet måste Åland United leta efter en ny målvakt bredvid Ann-Sofie Gripenberg. Men i matchen mot TiPS får ÅU klara sig med en målvakt.

– Visar det sig vara en allvarlig skada måste vi kika vad som finns på marknaden, säger Virta.

Transferfönstret öppnar den 5 augusti och stänger den 2 september.

Mattsson tillbaka i truppen

– Men det finns lite andra möjligheter vi kan kika på; exempelvis kan man sajna en amatörspelare året om. Sen finns det ju svenska klubbar som har tre, fyra målvakter i truppen och där någon kanske kan vara intresserad av att lånas ut för spel i en högstaliga. Vi får se när vi vet mer.

Att låna in en spelare från samarbetsklubben Pargas IF är inte aktuellt för Åland United.

– Nej, regelverket har uppdaterats i år vilket gör att man måste vara kontrakterad för en klubb för att spela i ligan. Ska vi ta in en spelare från Pargas måste det alltså bli en övergång. I praktiken går samarbetet ut på att våra unga spelare får möjlighet att få speltid i division två.

En positiv nyhet mitt i ÅU:s skadeelände är att Olivia Mattssons knä är läkt och att mittfältaren är redo för spel på lördag. United har således tretton spelare att tillgå mot TiPS som i vintras slog ut ÅU ur Finska cupen.