DELA

Sjätteplats för Jeppas Maxi i miljonloppet

TRAV. Det svåraste loppet någonsin för Jeppas Maxi blev – för svårt.
Men ägaren och tränaren Robert Ekström gladdes åt sin guldklimps prestation i Jubileumspokalen i kväll.
– Han gjorde ett fantastiskt fint lopp, säger Ekström.
Jeppas Maxi, med startspår 10 bakom bilen, stod för en klart godkänd insats i Jubileumspokalen på Solvalla i kväll. Loppet där nordens bästa femåringar kämpar om en miljon kronor i prispengar.
Både ägaren och tränaren Robert Ekström och kusken Torbjörn Jansson har beskrivit loppet som det tuffaste någonsin för den åländske sagohästen.
Och visst blev det så.

”Skämde inte ut sig”
Inför Jubileumspokalen hade Jeppas Maxi sex raka segrar, varav de fyra senaste på V75. Nu blev det ”bara” en sjätteplats efter att han hamnat långt bak redan från start på grund av startspåret.
Vann gjorde i stället norske Support Justice, med Geir Vegard Gundersen i sulkyn, efter en hård upploppsstrid med B.B.S. Sugarlight som hade Peter Untersteiner vid tömmarna.
– Vi tycker att han gjorde ett fantastiskt fint lopp, med tanke på startspår och att det gick långsamt i början. Det var tajt på slutet. Han var med i klungan och inte så långt från pengar. Torbjörn (Jansson, kusk) sa att han har aldrig varit bättre än nu. Han travade fantastiskt bra och var fräsch och fin, säger Robert Ekström.
– Jag försöker att vara realistisk hela tiden och dämpa ned förväntningarna. Folk därhemma tror att det bara är att vinna. Men det här är av en helt annan dignitet, och han skämde inte ut sig.
Så du ångrar inte valet att inte starta honom i bronsdivisionsfinalen?
– Nej, absolut inte. Redan före var vi inställda på att det hade varit klokare penningmässigt. Men det här är en så stor och rolig grej så att man kommer att minnas det resten av livet.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax