DELA

Sista tävlingen inför Vasaloppet

SKIDOR. I lördags avgjordes åländska mästerskapen i längdskidåkning över 30 kilometer fri stil, en tävling som för många av de startande var en sista förberedelse inför Vasaloppet.

Åtta herrar kom till start vid Vikingavallen då ÅM över 30 kilometer i fri stil avgjordes i lördags, och inte oväntat var det nyblivna veteran-VM-deltagaren Lennart Holmström, JIK, som drog det längsta strået.
– Det fungerade jättebra i dag, både skidor och gubbe, säger Holmström.
Lite sliten erkänner han dock att han är.
– Jag har kört sex tävlingar på de senaste 14 dagarna så det börjar kännas i kroppen.
Tvåa bakom Holmström i mål var LUIA:s Henrik Söderström.
– Jag låg ihop med Lennart ungefär halvvägs men sedan drog han ifrån. Efter det försökte jag bara hålla en jämn fart ända in i mål.
Söderström var till slut nästan en och en halv minut efter Holmström i mål.
– Det var det närmaste på länge, säger han glatt.

Töväder
Trea i mål var en annan veteran-VM deltagare, Stig Orre. Och han försäkrar att det hårda tävlandet på sistone inte satt några spår i kroppen.
– Jag är pigg bara, jag kan åka hur mycket som helst, säger han.
Lördagens töväder resulterade dock i tappat glid i loppets slutskede, men förutom det tycker Orre att skidorna fungerade bra.
– När pudersnön försvann och smutsen kom fram tappade man glidet, men det var ju lika för alla.
För många av de tävlande var lördagens ÅM-lopp också den sista uppladdningen inför Vasaloppet som skidas på söndag. Bland annat JIK:s Stefan Mattsson, fyra i mål, såg tremilen som bra träning inför vinterns största långlopp.
– Jag ska köra två lugna pass ännu under måndag och tisdag, sedan blir det bara uppladdning resten av veckan. Formen är nog bra men jag startar i fjärde led så det blir jobbigt i början när man får trängas med alla andra. Man hinner tänka ”Vad gör jag här” många gånger, men sedan glömmer man det innan man är i mål.
I damklassen ställde endast en åkare, JIK:s Karina Danielsson, upp i lördags. Hon avverkade 15 kilometer i fri stil på tiden 53,30.

På bilden ser ni segraren Lennart Holmström (mitten), tvåan Henrik Söderström (till höger) och trean Stig Orre (till vänster).

Text och foto: MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax