DELA

Sinisalo överraskade bågskytte-Finland

BÅGSKYTTE. Saana Sinisalo har satt Mariehamn på kartan i bågskytte-Finland. Förra helgen tog hon FM-guld i de handikappades mästerskap och senaste helg blev det en tionde plats i nationella FM.
Hon är väldigt nöjd med sin insats, särskilt med tanke på att det var nära att hon skulle stå över tävlingarna.
35-åriga Saana Sinisalo började träna bågskytte för omkring två år sedan och har tränat upp sig rejält. När Finlands handikapp idrottsförbunds mästerskap avgjordes förra helgen i Seinäjoki var hon bäst i sin klass och inkasserade en guldmedalj.
– Och i helgen var jag i Uleåborg för min första stora tävling när nationella FM ”för alla” avgjordes inomhus, berättar hon.
Tävlingarna inleddes med kval på lördagen där deltagarna sköt 30 30 skott på 18 metersbana. Totalt deltog 223 bågskyttar i tävlingarna, varav 18 stycken i Sinisalos klass. Hon kvalade in som elva till söndagens tävlingar.
– Jag hade tänkt att bara jag inte blir sist är det bra, säger hon med ett skratt.

Tänkte stå över
Slutspelet avgjordes i stegfinaler där Sinisalo åkte ut mot en tjej med blott fyra poäng.
– Hon sköt ut mig, men tog sedan brons – så jag förlorade ju inte mot någon dålig skytt. Jag är inte på något sätt missnöjd och kände aldrig någon nervositet som man annars brukar göra inför sådana här stora tävlingar. Utan jag koncentrerade mig på mitt, säger hon.
I grundomgången sköt hon 495 poäng av maximalt 600 och i slutspelet 102 av 120.
– Det är jag nöjd med. Särskilt med tanke på att det var nära att jag inte skulle delta eftersom jag har haft en inflammation i axeln.

Nya redskap
Det är ovanligt att handikappade skjuter med olympiabåge, något som överraskade många under FM-tävlingarna.
– På det sättet fick jag en mycket bättre placering än vad många hade väntat sig, säger Saana Sinisalo.
Nu väntar en veckas paus från bågskyttet innan förberedelserna för utomhussäsongen drar igång.
– Det är nya redskap som måste skjutas in, så därför blir det knappast några tävlingar för mig under april. Men sedan blir det ett par tre stycken innan öspelen på Rhodos, säger hon.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax