DELA

Satsning ska få ut barnen i löparspåren

FRIIDROTT. I lördags drog drygt 30 jomalabarn på sig löparskorna och begav sig ner på Vikingavallen. Där arrangerade Jomala IK nysatsningen löparskolan och dragplåstret var förstås klubbens eget löparess Janne Holmén.
Friidrotten tappar allt fler aktiva på Åland. Det menar i varje fall Christian Jansson, ordförande i Jomala IK. Därför tog han och klubben tag i saken och arrangerade i lördags introduktionen till Jomala IK:s första löparskola. Det är ett försök att inspirera barn och ungdomar till att börja med långdistanslöpning och sträckorna som erbjöds var 600, 1.200, 1.800 och 2.400 meter. På plats fanns också Jomala IK:s internationella löparess Janne Holmén för att ge tips och råd.
– Jag är här för att jag tycker att det är viktigt att man skapar intresse för löpning. Själv hade jag med mig det hemifrån i och med att mina föräldrar sprang. Men situationen var även lite annorlunda då eftersom intresset överlag var stort på 1980-talet när jag började, säger han.


Holmén sprang
Själv har Janne Holmén tagit det lugnt med träningen efter 19:e platsen i OS i Peking i augusti. Trots att han nyligen opererade sin häl deltog han i ett lugnt tempo i löparspåret kring Vikingavallen.
Två som joggade i kapp med Holmén var 10-åriga Ida Jonsson och jämgamla Albin Karlsson. Båda tänker troligtvis fortsätta på löparskolan efter lördagens introduktion, och Ida har siktet inställt på 600 meter.
– Jag har mest sprungit korta stafetter innan. En gång tidigare har jag provat på 600 meter och det kommer jag springa nu för att det är bra för konditionen till andra sporter, säger hon.
Albin däremot ska satsa på de lite längre distanserna om minst 1.200 meter. Han passade även på att rådgöra med Holmén. Så kanske har klubben snart ett nytt löparess i Albin.
– Jag tycker att det är roligt och ska fråga honom (Janne Holmén) om lite tips. Sen ska jag nog satsa i klubben, säger han.


Start om två veckor
Sammanlagt deltog 31 stycken barn i löpövningarna på Vikingavallen i lördags, vilket var ungefär det antalet Jansson hade räknat med. Trots att det blir ett uppehåll i starten hoppas han att löparskolan ska väcka barnens intresse för att sedan själva fortsätta med löpningen.
– Vi kommer att träffas här varje vecka med start om två veckor, eftersom Kanonloppet är nästa helg. Tanken är sen att barnen själva ska se löpningen som en naturlig sak. Att man själv kan ge sig ut i spåret efter skolan utan att det finns en organiserad träning, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax