DELA
Foto: Jonas Edsvik

Samuel Fagerholm klar för IK Uppsala i Damallsvenskan

FOTBOLL. Efter bara några veckor på posten som utbildningsansvarig i Sollentuna FK, bryter nu Samuel Fagerholm med storklubben – i stället blir han huvudtränare för IK Uppsala i Damallsvenskan.
– Det kom väldigt överraskande också för mig, säger han.

Det går fort i hockey, brukar man säga – men ibland kan det gå ändå snabbare i fotboll. Så sent som för tre veckor sedan blev Samuel Fagerholm utsedd till utbildningsansvarig i storklubben Sollentuna FK, men nu står det klart att han tar sitt pick och pack till Uppsala för att över huvudtränarrollen i Damallsvenska klubben IK Uppsala.

– Haha. Ja, det kom lika snabbt och överraskande för mig, säger han skämtsamt.

IK Uppsalas tidigare huvudtränare, Jonas Valfridsson, beslöt i början av maj att, ”av personliga orsaker”, lämna klubben med omedelbar verkan – ett besked som han lämnade överraskande en dryg timme efter att laget hade kryssat (1–1) mot Djurgården.

– Så det här tränarjobbet var inget jag hade gått omkring och tänkt på, men när chansen väl dök upp var det väldigt svårt att tacka nej, förklarar Samuel Fagerholm för Nya Åland.

Hur blev du aktuell för jobbet?

– Jag blev kontaktad av klubben och efter en diskussion där de förde fram vad de sökte och tänkte, fick jag berätta vad jag står för och hur jag ser på ledarskap och fotboll. Då visade det sig finnas många beröringspunkter som stämde överens.

Vill bygga långsiktigt

Samuel Fagerholm fick inte särskilt lång betänketid efter att han blev erbjuden jobbet som huvudtränare – å andra sidan behövdes det heller inte.

– Det figurerade uppgifter i media om att jag var en kandidat för jobbet redan innan jag alls hade blivit kontaktad, och då började jag leka med tanken lite. På det viset hade jag redan hunnit fundera över saken när jag väl fick erbjudandet, säger han.

Du hade precis fått nytt jobb inom Sollentuna FK – hur reagerade man där när du berättade om ditt beslut att tacka ja?

– Det blev en trist och obekväm situation förstås, och det kom som en chock för dem. Men det positiva var att jag inte hade hunnit börja på allvar och jag tror att de förstod hur speciell den här chansen är.

Du går in som huvudtränare från den 14 juni – har laget stora förändringar framför sig under din ledning?

– Det är lite speciellt att komma in mitt i en säsong och jag planerar ingen totalrockad så länge det ser stabilt ut. Men det finns viss förbättringspotential och särskilt i det defensiva arbetet kommer jag att justera lite – det kan vara helt avgörande för fortsatt spel på högsta nivån.

Vilka målsättningar har du för laget under kontraktstiden på två och ett halvt år?

– Att vara med och bygga upp något bra.

– Föreningen har ett eget mål att använda och utveckla mycket egna produkter, men självklart har jag sportsliga ambitioner att etablera IK Uppsala i Damallsvenskan. Målet i första hand är att klara kontraktet och att därifrån sakta bygga uppåt och framåt.

IK Uppsala hittas för närvarande på en tiondeplats i tabellen med två segrar, tre oavgjorda och fyra förluster. På söndagen möter man Olivia Mattssons Växjö DFF på bortaplan.

Samuel Fagerholm

2018-2020 fungerade han som huvudtränare för Åland United i Nationella Ligan där han fick fira både cupguld och ligaguld.

Hösten 2021 tog han över som huvudtränare för Elitettanlaget Umeå IK FF – som han förde upp i Damallsvenskan till säsongen 2022.

Vid årsskiftet 2022-2023 lämnade han Umeå IK efter att laget åkt ur Damallsvenskan igen.

I början av maj 2023 blev han klar som utbildningsansvarig i Sollentuna FK, med ansvar för fler än 3 000 spelare och 800 ledare.

Från och med den 14 juni blir han ny huvudtränare för Uppsala IK i Damallsvenskan – hans kontrakt löper över 2,5 år.