DELA
Foto: Stefan Ohberg

Ekenäs IF:s sportchef tudeladefter premiärförlusten mot IFK

FOTBOLL. EIF:s sportchef, Peter Haglund, är nöjd med vissa delar av premiären i Mariehamn – men tycker att laget gav bort för mycket. Det skriver Åbo Underrättelser på sina sportsidor.

Så här skriver Åbo Underrättelsers Kristoffer Nöjd om Ekenäs IF:s ligapremiär i Mariehamn i helgen:

På lördagen inledde Ekenäs IF sitt omtalade ligaspel. Hundratals EIF-anhängare som tog sig till ett grått och slaskigt Mariehamn fick se sitt lag gå på en snöplig förlust efter ett sent segermål av förre EIF-spelaren Oskari Sallinen.

EIF:s mångårige allt i allo, nuvarande sportchef Peter Haglund, säger att stämningen är tudelad efter premiären.

– Vissa saker kan vi vara nöjda med. Vi visade upp fin fotbollskultur. Men vi hade möjlighet till mer. Det var onödigt att ge bort ett mål på slutet. Vi måste få bort alla misstag. På den här nivån gör motståndaren mål på våra misstag.

Kan man sätta misstagen på premiärnervernas konto?

– Man hoppas ju att det var en engångsföreteelse. Men under försäsongen släppte vi in 15 mål varav 10 var på grund av personliga misstag. Så vi har inte ännu riktigt få bort dem. Och det måste vi. Vi är inte så bra att vi kan reda upp det efteråt på den här nivån.

På fredag möter EIF FC Haka i Valkeakoski. Dit åker EIF enligt Haglund med gott humör.

– Det är inte något fel på stämningen. Vi visade att vi har möjlighet att klara oss på den här nivån. Ett problem är att vi inte orkar en hel match. Vi klarar 60 minuter. Vi har haft en så stor trupp och delat på speltiden under försäsongen. Det är bara att se på statistiken och kvalitetsskillnaden i andra halvleken. Vi måste bli bättre i försvaret, få bort misstagen och orka en hel match. Det är stora saker på den här nivån.

Tackade fansen

På EIF:s sociala medier tackade tränaren Gabriel Garcia Xatart den tillresta Ekenäspubliken efter matchen.

– Det var otroligt vilken atmosfär de skapade och vilken hjälp de gav till oss. Jag hoppas de är stolta över vår insats fast vi har saker vi måste förbättra. Vi hade chanser att få ett bra resultat men olyckligtvis klarade vi inte det efter det sena målet. Vi ser framåt och jag är övertygad om att vi kommer att göra det bättre i framtiden.

Tvåmålsskytten Noah Lundström tyckte att man gjorde en bra första halvlek även om man inte kom i gång som man borde och allt inte gick som man hade önskat.

– Vi kom tillbaka efter våra misstag. Vi har mycket att förbättra både i försvarsspelet och anfallsspelet. Men det var första matchen i ligan. Resultatet var inte som vi ville men det är bra att veta vilka grejer vi måste utveckla och vad vi vill göra. Jag tycker att grabbarna är hungrigare nu än före matchen. Det här är en match av kanske 30. Jag kan lova mycket bättre spel av oss.