DELA

Salmén tävlar på hemmaplan

GOLF. Hemmaplan. På favoritbanan i Helsingfors. Då siktar Anna-Karin Salmén på en placering bland de 20 bästa.
– Jag gillar banan och har spelat bra här tidigare, säger hon.
Finnair Masters arrangeras av Helsingfors golfklubb 28-30 augusti och är en av de mindre tävlingarna på damernas Europatour. Det totala prissumman ligger på 200.000 euro vilket är den lägsta på hela touren.
Men det är ingenting som bekymrar Anna-Karin Salmén.
– För mig betyder det jättemycket att det är på hemmaplan. Det är en bekant bana som jag gillar jättemycket och det är en av mina favoritbanor, säger hon.


Klara cutten
Just med tanke på banan vågar Salmén sikta på en riktigt bra placering den här helgen. Av hennes sju starter på årets Europatour har hon visserligen bara klarat cutten två gånger – men hon har gjort det under sina två senaste tävlingar.
Målsättningen till Finnair Masters sträcker sig dock längre än till att klara bara cutten. Nu ska hon dessutom få till en riktigt bra placering.
– Som vanligt är den första målsättningen att klara cutten men sedan hade en topp 20-placering varit trevlig, säger hon.
Hon klarade cutten såväl i Wales i början av augusti som i Spanien i mitten av juli. I Spanien slog hon till med sin bästa placering någonsin på touren när hon slutade på en 62:a plats.
– Fokus har alltid varit att klara cutten, men när jag väl klarat den har jag slappnat av alldeles för mycket och bara spelat som skit, säger Salmén.


Uppmärksamhet
Eftersom Salmén är en av tio finska hemmaspelare den här helgen har det varit lite extra uppmärksamhet än vanligt.
I går spelade hon till exempel pro-am med sponsorerna för första gången på touren och i dag blir det bland annat en presskonferens med övriga landsmaninnor.
Tävlingen börjar i morgon och cutten avgörs på lördag. Även Lotta Wahlin, som tävlar för Sverige men tränas av Niklas Rajamäki på Åland, finns med i startlistan.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax