DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nyan Play: Gabriel Petrovic inför HJK-matchen

 

FOTBOLL. Ett gäng ligalosers ska skriva historia.

Det första av tre återstående hinder?

Ett mardrömsmotstånd de aldrig tidigare har besegrat i Helsingfors.

– Men mardrömmen är HJK:s. För dem vore det ett fullständigt fiasko att förlora mot oss, säger lagkaptenen Jani Lyyski.
Mesta mästarna HJK med mängder av segerrutin mot uppstickaren IFK Mariehamn som aldrig vunnit ligan.

Fredagskvällens drama på Sonerastadion borde ha en given utgång.

Eller?

Inför matchen mellan tabellettan IFK och tvåan HJK – som kan avgöra utgången för Veikkausligans guldstrid – har Nyan talat med tre av IFK:s veteraner som liksom de allra flesta i Grönvitts trupp har en nolla bakom karriärkolumnen för vunna ligatitlar (Anthony Dafaa har vunnit ligan i Kenya med SoNy Sugar och Aleksei Kangaskolkka spelade som junior en halvlek för MYPA under guldsäsongen 2005):

Lagkaptenen Jani Lyyski, ytterbacken Bobbie Friberg da Cruz och mittfältaren Gabriel Petrovic.

För trion har karriären i högre grad handlat om överlevnadskamp i högsta serien än om medaljstrid. Friberg da Cruz blev allsvensk med den i modern tid ständiga förlorarklubben Gais och Gabriel Petrovic kämpade allt som oftast kring nedflyttningsstrecket med sitt Brommapojkarna innan han skrev på för IFK Mariehamn i vintras.

Leicester som inspiration

Jani Lyyski är lagkapten för ett IFK vars fans så sent som i fjol sjöng en ramsa om att klubben minsann inte har någon vinnartradition, fram till att cupguldet omkullkastade den gamla ordningen.

Just segern över Inter i Valkeakoski tror Gabriel Petrovic, 32, betyder mycket för årets IFK.

– Jag själv var inte med då, men man märker på folk i laget hur mycket det guldet har betytt. Det verkade vara en jättestor grej för hela Åland, och har man upplevt den känslan vill man nog gärna uppleva den igen.

Att på karriärens höst göra det mesta av en sällsynt chans är en annan motivationsfaktor, menar 34-åringen Bobbie Friberg da Cruz.

– Vi har ett färskt exempel i Premier League där Leicester vann med spelare som inte var vana vid att vinna stora titlar. Nu ska vi försöka njuta av det här tillfället. Jag har hållit på femton år på den här nivån och aldrig varit med om något liknande. Det närmaste är när vi var i toppen i Superettan och kvalade upp till allsvenskan med Gais, men det går inte att jämföra med det här.

33-årige Jani Lyyski tror inte att HJK-spelarnas erfarenhet från tidigare guldstrider spelar någon större roll i Helsingfors i kväll. Och inte heller det faktum att IFK Mariehamn aldrig har besegrat HJK i huvudstaden på sexton försök.

– Över lång tid tror jag erfarenhet är otroligt viktigt, men i enstaka matcher ska det inte spela så stor roll. Vi har visat hela säsongen att vi klarar av att ladda om och vara som bäst i matchsituationer. Vi ska försöka fortsätta att rida på vågen av att vara ett överraskningslag, säger Jani Lyyski.

”Pressen på HJK”

– Och vilket tillfälle att bryta den där sviten. Jag skulle inte vilja vara i deras skor, pressen är på dem och det vore ett fullständigt fiasko om de inte vinner ligan efter att ha sumpat cupfinalen.

Efter två avslutande mardrömssäsonger med BP njuter nu Gabriel Petrovic av att äntligen spela i ett vinnande lag.

– Jag var med om att åka ur allsvenskan och Superettan på två säsonger, så jag är trött på att förlora. Ju äldre man blir inser man att man inte får så många chanser till, så självklart vill jag göra så mycket som möjligt av den här möjligheten.