DELA

Så hyllas Ribeiro på söndag

FOTBOLL. En tyst minut, spelare som bär sorgband och ett hyllningstifo av fansen.

Så hyllas nyligen bortgångne Bernardo Ribeiro av IFK Mariehamn hemma mot Lahtis på söndag.

– Han var väldigt omtyckt under sin tid hos oss, säger ordförande Robert Söderdahl.
I söndags nåddes IFK Mariehamns spelare och supportrar av chockbeskedet att Bernardo Ribeiro hade avlidit, 26 år gammal, efter en match med sitt brasilianska klubblag Friburguense.

Enligt Ilta-Sanomat ska dödsfallet ha berott på en hjärtinfarkt.

Under säsongerna 2013-14 spelade Bernardo Ribeiro i Grönvitt och IFK-spelarna bar svarta sorgband i måndagskvällens segermatch borta mot Inter. IFK:arna kommer att göra så även hemma mot FC Lahti på söndag. Dessutom kommer den forne mittfältaren att föräras en hyllningstext i programbladet, och innan avspark utlyses en tyst minut på WHA.

– Bernarndo var väldigt omtyckt under sin tid i IFK, både som spelare och person. Under 2014 fick han inte spela särskilt mycket, men gnällde aldrig och fortsatte att jobba hårt. Det som har hänt är djupt tragiskt och tankarna går förstås till hans Katie och hans familj, säger Robert Söderdahl, ordförande i IFK Mariehamn ab.

Söderdahl, som är marknadschef på Paf, minns också hur Bernardo Ribeiro hjälpte spelbolaget att hitta en välgörenhetsorganisation i Brasilien att skänka pengar till i samband med fotbolls-VM 2014. Efter Brasilien-VM:s slut skänkte Paf 5 500 euro till vårdhemmet Casa dos Pobres (Fattighuset, fritt översatt) i Ribeiros hemstad Nova Friburgo.

Skänkte pengar

Nyan besökte det katolska vårdhemmet under fotbolls-VM för två år sedan där en av föreståndarna – syster Helena – gladdes åt att Bernardo Ribeiro inte hade glömt sina rötter.

– Vi är helt beroende av folks bidrag. Jag måste säga att folk är väldigt hjälpsamma i Nova Friburgo, de är villiga att skänka både pengar, mat och kläder.

– Bernardo och Diego (Assis) hjälpte oss med att hitta en seriös välgörenhetsorganisation vi kunde stöda. Bernardo var ett föredöme som proffs, både på och utanför planen, säger Robert Söderdahl.

IFK Mariehamns supportrar kommer också de att hylla Bernardo Ribeiro på söndag.

– Vi inom GMM kommer att samlas på WHA i dag (läs: torsdag) för att jobba med ett tifo till Bernardo, säger supporterföreningen GMM:s ordförande David Jansson.

– Det var en riktig chock att höra att Bernardo gått bort. Bara någon dag tidigare hade en spelare dött i Rumänien (Patrick Ekeng). Det är oerhört tragiskt.

Enligt David Jansson var Bernardo Ribeiro en uppskattad profil bland IFK-fansen.

”Väldigt populär”

– Han var väldigt populär. Det var en spelare som alltid tog sig tid för att prata fotboll med supportrarna på stan. Han var väldigt sympatisk, alltid trevlig och glad. Det känns som en självklarhet att göra ett hyllningstifo till Bernardo.

IFK Mariehamn står på 17 poäng efter åtta omgångar i toppen av Veikkausligan. Lika många som HJK, som dock har bättre målskillnad. FC Lahti är tabellfemma med nio poäng efter sex spelade matcher.

IFK kommer till spel utan lårskadade Albin Granlund mot Lahtis. Vissa frågetecken finns också kring Philip Mantillas medverkan då 22-åringen har känningar i en höft.