DELA

Rysk styrka vs. brasilianskt finlir

FOTBOLL. En topp tre-plats i årets Tipsliga är inom räckhåll.
IFK Mariehamn letar därför förstärkning på anfallsfronten för att vara med och slåss i toppstriden.
En av de två testspelarna som anslöt i början av veckan kontrakteras därför troligtvis redan på måndag.
Drygt en vecka återstår till IFK:s viktiga match mot Tampere United. En match som inleder slutspurten av Tipsligan där IFK har sex matcher kvar att spela.
För att stå sig i konkurrensen om en topp tre-plats i årets Tipsliga och möjligheten till spel i Europa är det tänkt att en av anfallarna som IFK just nu testar, Vadim Mashkov eller Josimar de Rosa, ska kontrakteras från och med nästa vecka och säsongen ut.
Och att det är just två anfallare som testas är för att få i gång målskyttet.
– Målskyttet hittills i år har inte varit vad vi har önskat och nu vill vi öka konkurrensen bland anfallarna i laget. I och med att vi ligger så pass bra till i ligan vill vi se om det här hjälper för att göra lite fler mål helt enkelt, säger IFK:s klubbdirektör Peter Mattsson.


Transferfönstret stängt
Trots att det finska transferfönstret stängde i måndags är det inte för sent för IFK att värva någon av de två testspelarna.
För Vadim Mashkov, som fortfarande är kontrakterad av Zenit St Petersburgs farmarklubb, lämnade IFK in en ansökan om transfer innan fönstret stängde den 31 augusti. Han har därför rätt att skriva kontrakt med IFK om parterna kommer överens.
Josimar de Rosa, som tränat med svenska Superettanklubben Assyriska den senaste månaden, är i nuläget kontraktslös och kan därför i praktiken börja spela med IFK omgående.
Ett beslut om vilken av spelarna det blir som förstärker säsongen ut tror sig klubben fatta i helgen eller i början av nästa vecka.
– Det är lättare att ta beslut när man sett en riktig match som den mot Gefle. Om vi kontrakterar någon av spelarna så gör vi det under nästa vecka och då finns han med i matchen mot Tampere, säger Mattsson.


Kan spela mot Gefle
Både de Rosa och Mashkov har varit med på träning sedan i måndags och ska träna med IFK veckan ut. Tanken är att åtminstone en av spelarna ska spela med i träningsmatchen mot Gefle IF på fredag.
– Jag har sett lite för lite för att kunna svara på om jag kommer att använda någon av dem mot Gefle. I första hand är det inte en match vi spelar för att testa spelare utan en match för att hitta den tredje toppformen den här säsongen. Laget behöver den matchen för att bygga upp spelet mot Tampere, säger Lyyski.
Men att klubben testar två nya anfallare är något Lyyski välkomnar med öppna armar.
– Det är helt klart så att IFK skulle ha haft en anfallare till redan från början av säsongen och vi borde alltid ha haft två på avbytarbänken. Om det hade varit så redan tidigare på säsongen kanske vi kunde ha vunnit någon av de oavgjorda matcherna vi spelat. Även om det nu tar en tid innan en ny anfallare hittar rätt i spelet kan det vara den spelaren som avgör om det blir medalj eller inte till IFK, säger Lyyski.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

Foto: JONAS EDSVIK