DELA

Rutin ska säkra hemmavinst

VOLLEYBOLL. I dag inleder Jomala IK:s volleybolldamer säsongen i division I, med att ta emot Bromma i Vikingahallen.
– Trots att det säkert blir nervöst och stirrigt i början, känns det bra att inleda på hemmaplan, säger JIK-spelaren Pia Saku.
Med minsta möjliga marginal vann Jomala IK kvalserien till spel i division I i våras. Det var i en rysare mot Södertelge, där till slut poängskillnad fick skilja de båda lagen åt.
I dag debuterar de i division I, och första matchen avgörs på hemmaplan. Motståndet står Bromma för, ett lag de inte har någon tidigare erfarenhet av.
–Bromma är helt nya motståndare för oss, men vi har Josefin Gustavsson i laget som har tränat med dem. Det har ju hjälpt oss till viss del med tanke att hon kan deras spel och vet deras nivå, säger JIK-veteranen Pia Saku.


Rutinerat lag
Tillsammans med många av de andra i laget har Saku just spelat i JIK under många år. Hon tror att rutinen är JIK:s styrka mot Bromma som ställer upp med ett ungt lag denna säsong.
– Det tror jag är till vår fördel. Även om vi också har tagit upp juniorer har vi mycket rutin i laget, säger hon,
Men trots ett ungt lag menar Saku att de ändå har en imponerande bredd.
– Det är deras styrka. Även om de har en spelare som har en dålig dag så är det inte kört för dem. Samtidigt har de fler spelare så de kan variera sitt spel mer. Det betyder att så fort vi har lärt oss deras spel kan de sätta in en annan på den positionen, säger hon.


Tränat försvar
Inför dagens match har de tränat extra på olika försvarssystem.
– Vi räknar med att få mycket bollar längs linjerna så vi har tränat på att stå rätt och att blocket fungerar bra, säger hon.
Att första matchen för säsongen spelas just hemma i Vikingahallen ser Saku bara fördelar med.
– Det är skönt att det är hemmaplan. Det känns bättre för oss, men jag räknar med att det blir lite nervöst. I varje fall att första setet blir lite stirrigt.


Skadefria
Det är en så gott som fulltalig trupp som kommer till start i dagens match, med undantag från passaren Marie Nordqvist som är bortrest. Det är också ett frågetecken kring centern Anna Lindqvist som eventuellt blir borta på grund av att hon stukade foten för några dagar sedan.
Klockan 14.30 börjar matchen i Vikingahallen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax