DELA

Ruotsalainen italiensk mästare

FOTBOLL. Maiju Ruotsalainen, en av Åland Uniteds nyckelspelare under guldåret 2009, blev i helgen italiensk mästare med sitt Torres.
Och i slutet av maj gör hon comeback i ÅU.
Segeryran var stor bland spelarna i Sassari Torres CF i helgen. Inte nog med att Maiju Ruotsalainen och hennes Torres besegrade Reggiana med 3–1, segern betyder också att det italienska ligaguldet är säkrat.
För trots att det återstår två omgångar i Serie A för damer är Torres ledning ointaglig.
– Det var förstås jätteroligt att vinna. Men för mig var det ändå större att vinna i Finland eftersom jag då hade spelat där hela säsongen, jag hade satsat mer själv och kände mig säkrare på det jag gjorde. Men den glädjen jag såg hos de andra tjejerna i laget när vi vann nu, är samma glädje som jag kände när jag vann i Finland, säger Ruotsalainen som tog ligaguld med ÅU i fjol och som anslöt till Torres trupp i vintras.


Tid på bänken
När hon kom till Torres i Sassari på Sardinen var det mitt i Serie A-säsongen och laget var ett av de som slogs i toppen. Tränaren fortsatte då på den inslagna banan och ställde upp med i stort sett samma startelva i alla de följande omgångarna, och det blev därmed inte så mycket speltid för Ruotsalainen som hade hoppats på.
– Om det hade börjat att gå dåligt för laget hade tränaren säkert letat efter andra alternativ och då hade jag kanske fått spela mer. Men som det är nu har jag bara startat en match och blivit inbytt i några andra, säger den 26-åriga anfallaren/mittfältaren.


Utveckla tekniken
Men trots att Ruotsalainen, som tidigare är van att vara en given spelare i startelvan, fick sitta mycket på bänken i Torres är hon nöjd med sin tid där.
– Jag är glad att jag hoppade på den här utmaningen. Jag har lärt mig mycket om fotboll och om livet. Fotboll är helt annorlunda här jämfört med i Finland. I Finland handlar det mycket mer om fysisk träning, här är det taktik och att träna teknik som sätts i första hand och fysisk träning i andra hand, säger hon.
Något som har passat Ruotsalainens stil.
– Teknik är min styrka som spelare så det har varit bra för mig att få utveckla den sidan ännu mer. Samtidigt vet jag inte om jag kommer att få användning av det när jag kommer tillbaka till Finland. Men jag ser fram emot att spela i Åland United igen, att få ta mer plats och vara mer kreativ. Åtminstone så hoppas jag att jag är bättre i Åland United när jag kommer tillbaka än vad jag var när jag lämnade, säger hon.
Om det sedan blir Italien på nytt igen nästa år är inget som hon har tagit ställning till ännu, men diskussioner har redan påbörjats med klubben.
– Jag börjar få lite smak för det här nu, men samtidigt finns det så mycket annat att se, säger hon glatt.
Men först blir det alltså ÅU säsongen 2010 efter att hennes kontrakt med Torres löper ut den sista maj. Men förhoppningen från ÅU:s tränare Marianne Miettinens sida är Torres släpper Ruotsalainen lite tidigare så att hon kan vara spelbar redan i matchen mot HJK den 22 maj

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax