DELA

Rugbytempen stiger på Åland

RUGBY. I helgen möttes Finlands landslag och det svenska mästarlaget i en rugbymatch i Mariehamn.
Entusiasterna hoppas på ett åländskt lag på sikt.
Finland har två landslag i rugby, ett första och ett andralag. Det var andralaget som var på besök på Åland på lördagen för att spela mot den svenska mästarklubben Stockholm Exiles. Andralaget är till för att ge nya spelare en chans att komma upp i förstalaget och för att ge tränarna en chans att se vad spelarna kan.
Rasmus Kevin, som de senaste åren bott i Åbo, är nyinflyttad till Åland och spelar i båda finska landslagen och har spelat i den finska ligan med Turku Eagles. Han hoppas att matchen kan bli startskottet för rugbyspel på Åland.
– Jag är redo att köra, jag behöver bara träningstider någonstans så är det igång. Målet är att ställa upp med ett lag i en sjumannaturnering i Kotka, och kanske i en tiomannaturnering till sommaren. Jag tror att det finns en efterfrågan på en kontaktsport som inte är ishockey, säger Kevin.
Matchen gick klart till Stockholm Exiles, som spelade som en del av lagets försäsongsträning. Stockholmarna hade ett bättre organiserat lag och kunde flytta bollen genom hela linjen tills luckorna uppstod. Det finska laget var fysiskt starkt men tappade poäng på onödiga sparkar när det hade varit bättre att trycka på mot målområdet. Till slut blev det 36-12 till Exiles.


Många inflyttare
Som namnet antyder finns det många spelare från de stora rugbyländerna, det forna brittiska imperiet och Frankrike, i Stockholm Exiles. Tränaren Henry van Niekerk från Sydafrika är en sådan. Men målet är att utveckla de svenska rugbyspelarna. I år firar Exiles 50 år som klubb, så erfarenhet finns i massor.
– Vi vill professionalisera sporten i takt med att vi ser ett växande intresse. Den moderna rugbyn behöver atleter, det är inte längre så att man måste vara en stor barbar för att spela rugby, utan vi koncentrerar oss i Exiles på att utveckla en god uppsättning tekniska färdigheter, säger van Niekerk.

Läs mer i måndagens Nya Åland!
Erik Hallstensson
Foto: Oskar Magnusson