DELA

Roland – en vågmästare i kajak

SURFSKI. Här är sport-Ålands doldis:

Roland Ahinko tävlar internationellt i surfski – idrotten där man surfar på vågorna i sin kajak.

– Det gäller att behålla lugnet när vindarna är starka, säger Ahinko som deltog i Nelo Summer Challenge i Portugal den gångna helgen.
I helgen samlades några av surfskins främsta för att göra upp i Nelo Summer Challenge, en deltävling som ingår i världscupen. Åland hade en representant i Esposende i norra Portugal: Roland Ahinko som deltog i mastersklassen SS1 för 35- till 39-åringar.

Surfski hör inte till de mest välkända idrotterna, och för en blygsam tillvaro på Åland.

– Det är nog bara jag som tävlar utanför Norden bland ålänningarna, säger Ahinko som ursprungligen kommer ifrån Kronoby i Österbotten.

Familjesport

– Men det finns i alla fall ett par till som sysslar med surfski som hobby, och så försöker jag få med familjen också. Både frun (Lotta) och min dotter (Amanda) kör surfski, och snart är det väl dags för lilla grabben också (Vilgot) även om han bara är två år och väl liten än, säger Roland Ahinko och skrattar.

I surfski paddlar man sin kajak på öppet hav och ska ta sig så snabbt som möjligt från punkt A till B (sträckan i Summer Challenge var nära 20 kilometer). Det påminner en del om segling, eftersom man vill komma åt de bästa vindarna, strömmarna och vågorna att surfa på.

– Det handlar om att läsa av havet, mycket som man gör när man seglar. Man kan ju paddla motströms utan att känna av det, så det är en hel vetenskap det här (skratt). Helst ska man ha medvind förstås, och surfa på vågorna.

Hur jobbigt är det?

– Det beror lite på förutsättningarna; vid riktigt bra förhållanden, med vågor runt en meter, så kan man glida runt där ute. Men vid sämre förhållanden kan det bli jobbigt. Man kör mycket i intervaller, för missar man en våg måste man ta i allt man har för att komma på nästa. Min träning bygger mycket på intervaller och styrka. I sommar har jag försökt att köra fem gånger i veckan, mot tre normalt, och en del i gymmet också. Och på vintern åker jag längdskidor.

Och när vågarna är riktigt höga?

– Det händer då och då. Det gäller att vara lugn i såna lägen och behålla kontrollen. Skulle man ramla ur är kajaken ganska lätt att ta sig i igen, och så har den ett självlänsande system som tömmer kajaken från vatten när man paddlar vidare.

Tävlingen i Portugal, då?

Roland Ahinko slutade elva i sin H35-39-klass, men det var av sekundär betydelse.

– Ja, motståndet är tuff och på en sån här tävling är världseliten med. Jag gör mitt bästa och har roligt. Man får många nya vänner i den här sporten och skaffar sig nya erfarenheter hela tiden.