Rezgar matchvinnare i IFK-premiären

FOTBOLL. Åtta positionsskiften, sju byten i paus, division II-motstånd och tre mål framåt.
IFK Mariehamn kickade i gång försäsongen med seger – och en ovan matchvinnare.
– Alltid skönt att göra mål, oavsett motstånd, säger Rezgar Amani efter 3–1 mot Ekenäs.
Att det rörde sig om en försäsongsmatch i Eckeröhallen när IFK Mariehamn tog emot Ekenäs IF under fredagen blev tydligt när IFK-ledningen redan inför matchen avviserade sju byten i paus. Lägg därtill att hela sex provspelare fick chansen i grönvitt under matchen, och bilden av den väloljade lagmaskin som tog IFK till fjärdeplatsen i Tipsligan i fjol känns fjärran.
Dessutom ryckte IFK-keepern Johan Sundman in för att fylla luckan i Ekenäs, och förre IFK:aren, Johannes Nordström, som för närvarande står utan kontrakt, spelade 90 minuter som mittback för gästerna.
– Det blev en lite konstig match just med tanke på att vi gjorde så många byten, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski.
– Man får ha förståelse för att det inte är så lätt att prestera för testspelarna heller när det är så ryckigt, men samtidigt ville vi ge alla chansen.
Förutom de spelare som kämpar om ett IFK-kontrakt var matchen också ett första test för nyförvärv som Niko Kukka, Diego Assis och Robin Eriksson.
Kvicke mittfältsbrassen Assis var också den som gjorde 1–0 för IFK halvvägs in i första halvlek när han tryckte in en retur från nära håll efter skott från Petteri Jokihaara.
Anfallaren Robin Eriksson kom inte riktigt loss under de 45 minuter han fick på sig, men blixtrade stundtals till.
Innan pausvilan hann Ekenäs Kristoffer Lindholm springa igenom IFK-försvaret och lätta in kvittering bakom Otso Virtanen.
Till andra halvlek bytte IFK in sju spelare, och positionsskiftena blev åtta till antalet eftersom testspelaren Emil Andersson lämnade sin mittbacksposition för att spela till höger i stället för Jarkko Värttö. Smålänningen gjorde en stabil insats både centralt och på kanten, vilket även gäller för det nykomponerade mittbacksparet Erik Lundberg och Roger Thompson som stod upp bra under de avslutande 45 minuterna.
Lundberg fastställde dessutom slutresultatet till 3–1 med sekunder kvar att spela på nick efter en hörna. Dessförinnan hade Rezgar Amani gett IFK ledningen med sitt direktskott i den 54:e minuten.
– Jag fick ett bra inspel av Cornelius Stewart och det var egentligen bara att sätta foten till och rulla in den i öppet mål. Man ska väl inte dra för stora växlar av vårt spel i en sån här match mot ett division II-lag, men jag tycker Ekenäs stod upp riktigt bra och det är alltid kul att göra mål och avgöra matcher, säger Amani.