DELA

Rekordstor bridgetävling i helgen

BRIDGE. Finlands största bridgetävling, Ålandsbridgen, spelas i Mariehamn i helgen.
Rekordmånga – 114 stycken, bridgepar samlas då kring borden i hotell Arkipelag. Bland dem finns det flera från både den svenska och finländska eliten.
Ålandsbridgen är snart inne på sitt 20:e år och det är en tävling som bara blir populärare och populärare för varje år som går.
Från att ha hållit sig kring ett 60-tal tävlande par fram tills för bara några år sedan är det i år så många som 114 anmälda par. Och trycket har varit så stort att det redan nu tittas på lämpliga större lokaler för att till nästa år kunna växa ytterligare.
– Så fort vi skickar ut inbjudan tar alla platserna slut. Jag tror att mer än 70 procent av dem som deltar återkommer varje år. Och förutom att tävlingen blir större och större så blir också standarden på tävlingen bara högre och högre. Tävlingen lockar ett stort antal par ur den finska och svenska eliten och i år finns det flera landslagsspelare på plats, säger Rolf Karlsson, åländsk bridgespelare och arrangör från Mariehamns bridgeklubb.


Fjolårssegrarna på plats
Tävlingen börjar i kväll med en öppen partävling över 24 brickor. Rolf Karlsson vann förresten just den tävlingen för ett par år sedan. Men han har inga höga förväntningar på att upprepa den succén i år eftersom han till stor del måste fokusera på arrangemanget.
Bridgehelgen fortsätter därefter med huvudtävlingen barometern som inleds på lördag och avslutas på söndag och spelas över 72 brickor.
Sju av de par som kom topp tio i fjol finns med även i år. Segrarna Suzanne Larsson och Eva Gunnarsson, Sverige, och tvåorna Tommy Gunnarsson och Michael Lemborn, Sverige, finns alla med i startfältet i helgen.
På tredje plats i fjol kom ålänningarna Micael Olausson och Tony Kotzev.
Vill allmänheten komma och titta på är de välkomna. Tävlingstiderna är fredag 18.00-22.00, lördag 10.00-20.30 och söndag 09.30-12.00.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax