DELA
Foto: PRIVATREKORDJÄGARE Victor Jansson har fått en pangstart på säsongen. JIK:arens eget åländska rekord på 60 meter är i farozonen.

”Rekordet är målet”

FRIIDROTT. Sedan ett år tillbaka studerar ålänningen och IF Åland-sprintern Victor Jansson till tandläkare i Göteborg. Hans friidrottsträning bedrivs i en sprintgrupp bestående av deltagare från flera olika klubbar i området – och har gett resultat.

När Jansson i helgen tävlingsdebuterade på en distriktstävling i Friidrottens hus i Göteborg slog han till med 7,05 i sitt första 60-metersheat, bara sex hundradelar ifrån hans eget åländska rekord på distansen inomhus (Mats Boman har utomhusrekordet på 7,08).

Efter en miss i starten i finalen fick ålänningen – som tävlar för Göteborgsklubben IF Kville i Sverige – nöja sig med en tid på 7,17 och en andraplats, en hundradel bakom Sävedalens Patrik Björk.

– Eftersom jag klarade kvaltiden till FM redan i första loppet kände jag för att testa något nytt i starten i finalen. Jag blev lite övertaggad, säger Victor Jansson som har senior-FM i Tammerfors i slutet av februari som huvudmål med inomhussäsongen.

Och han slår gärna sitt eget åländska rekord (6,99) längs vägen.

– Att jag kvalade in till FM var huvudsaken (kvalgränsen är just 7,05, reds. anm.), nu behöver jag inte fundera mer på det. Kommer jag ner på tider runt det åländska rekordet kan jag placera mig väldigt bra på FM, och mitt mål är att slå rekordet i vinter. Å andra sidan är det små detaljer som gäller på 60 meter, så det är väldigt svårt att sia om placeringar redan nu.

Läs mer i tisdagens Nyan