DELA

Publiken sviker IFK:s hemmamatcher

FOTBOLL. IFK Mariehamns publiksiffror minskar. Hittills har 9.164 personer gått på Grönvitts hemmamatcher i Tipsligan i år. Det är en minskning med ungefär 18 procent jämfört med de sex första hemmamatcherna i fjol.
Under IFK:s första år i Tipsligan var publiksiffran under de sex första ligamatcherna nästan dubbelt så stor som den är nu.
9.164 personer har sett IFK:s hemmamatcher i Tipsligan i år. Flest åskådare, 2.250 stycken, fanns på plats i onsdags när IFK mötte MyPa. Det har sin naturliga förklaring i att alla Alandia cup-deltagare var inbjudna till matchen.
IFK har tidigare i år haft olika kampanjer för att locka publik till arenan. Skolelever i Mariehamn var inbjudna till en match och när IFK mötte TamU på morsdag fick alla mammor gå in gratis. Trots det var publiksiffran den gången blygsamma 1.279 personer.
Vad tror ni att det beror på att publiksiffran minskat jämfört med förra året?
– Den främst orsaken är troligtvis resultaten. Sen är ju alltid vädret en faktor när det gäller publik mängd plus att matcherna i år har krockat med mors dag, vm-matcher och liknande, säger klubbdirektör Peter Mattsson.
Ni höjde biljettpriset från 12 till 14 euro för vuxna enkelbiljetter. Kan det vara orsaken till att publiken sviker?
– Det stämmer och visst kan det vara till viss del beroende på det men resultaten är nog största orsaken, säger Peter Mattsson.
– På Åland har man under många år varit lite bortskämd med att inte behöva betala för att se på sport, säger tränare Pekka Lyyski.
Har ni någon strategi för hur ni ska locka mer publik till WHA under de återstående matcherna?
– Våra försök med skoleleverna och morsdag har inte gått som vi hoppades så vi får se hur det blir med den saken, säger Peter Mattsson.
– Vi har för publikens skulle försökt minska på kötiderna vid kioskerna och börja ha öppna presskonferanser efter matcherna, säger styrelse ordförande Thomas Lundberg.
Hur påverkar det er ekonomi att publiken sviker?
– Sponsorer och publikintäkter är våra ekonomiska intäktskällor så det märks väldigt bra i kassan. Det är väsentliga summor vi talar om så fortsätter det såhär resten av säsongen ser det illa ut. Kommer det inte publik får vi sämre budget till nästa säsong vilket gör att spelarköp och möjliga förändringar blir lidande, säger Peter Mattsson.


Andra matcher
Förutom ligamatcherna har IFK Mariehamn spelat två andra matcher på WHA i sommar. Först mot Inter i kvartsfinalen i Finska cupen och sedan mot Örebro i en träningsmatch i tisdags. Cupmatchen lockade 862 personer till arenan, träningsmatchen 410 personer.
Hur gick det med cupen? Räckte biljettintäkterna till att finansiera er medverkan?
– Vi fick 2.000 euro för semifinalen så totalt blev det ungefär plus minus noll, säger Peter Mattsson.
Att bara 410 personer kom på träningsmatchen då, hur tänker ni kring det?
– Det var väldigt tungt att inte fler än så kommer till en match mot Örebro. Intresset av att ta hit lag minskar när det blir så här, säger Peter Mattsson.


Malin Lundberg/
Joakim Pettersson
sport@nyan.ax