DELA
Foto: Stefan ÖhbergBLIR FÖRBUNDSÄRENDE Viktoria Byskatas segslitna låneövergång till Åland United blir nu ett fall för Bollförbundets tävlingsavdelning.

”Byskata-gate” till Tävlingsavdelningen

FOTBOLL. Den förre KF10-spelaren Viktoria Byskata hade fått klartecken från Kokkolas viceordförande Peter Haldin om att hon skulle få gå från division I-klubben till ligalaget Åland United på lån. Och United hade å sin sida fått bekräftat av Haldin att Kokkola F10 inte skulle kräva någon övergångssumma, och att lånet skulle gälla fram till den 31 oktober.

Men en kommunikationsmiss inom Kokkola F10 har gjort att Haldin handlat på egen hand, utan styrelsens godkännande varpå ordföranden Rolf Mannström nu kräver att Åland United ska betala en transfersumma för Viktoria Byskata.

Enligt uppgift till Nya Åland är prislappen satt till 1 800 euro, men eftersom Åland United menar att man handlat i god tro vägrar man betala övergångssumman.

 

I förra veckan talade Nya Åland med Finska bollförbundets jurist Petteri Lindblom om ”Byskata-gate”. Då sade Lindblom att han hoppades att klubbarna skulle komma överens, och att övergången inte skulle bli ett ärende för FBF. Om det ändå skulle bli så kommenterade Lindblom situationen med att Viktoria Byskata står under kontrakt med Kokkola F10, och för att en spelare ska kunna bryta ett sådant krävs det att arbetsgivaren inte uppfyllt sin del av avtalet.

När Åland United nu sammanställer material som ska skickas till Bollförbundets tävlingsavdelning kommer man att åberopa kontraktsbrott. Enligt Viktoria Byskata har hon inte fått den betalning hon haft rätt till under 2015.

Läs mer i fredagens Nyan