DELA

Pressar för sitt femte raka FM-guld

BÄNKPRESS. På lördag pressar Marcela Sandvik upp stången för att ta sitt femte raka FM-guld i bänkpress. Äkta maken Kenneth ”Kenta” Sandvik har ett silver från i fjol att försvara. Men med sin stora rutin i bagaget kan det bli en valör ädlare i år.
Fyra bänkpressare representerar Ålands Kraftsportklubb på FM som avgörs i Loppi på lördag.
I herrarnas 100-kilosklass finns Björn Berg som är åttonderankad i klassen med sina 212,5 kilo. Ove Lehto har bantat ner sig från -125 kilo, en klass där han tog silver i fjol, till 110-kilosklassen där han i år är fjärderankad med sina 245 kilo. Kvar i 125 kilo respektive 52-kilosklassen är Kenneth ”Kenta” Sandvik och Marcela Sandvik som återigen är ute efter ädla medaljer.
– Om jag vinner på lördag blir det mitt femte raka guld i bänkpress, säger Marcela Sandvik.


Överlägsen
På SFI-mästerskapen i december satte hon nytt personligt rekord i bänkpress – 115,5 kilo. Sett till rankinglistan bland de fem anmälda i 52-kilosklassen ska motståndarna inte vara något större hot. Nästa bästa resultat i klassen har Karita Heininen med 92 kilo.
– Jag tror att mitt resultat kan bli ännu bättre nu på FM för jag har hittat en ny bänkskjorta som jag trivs bra med. Jag ska minst upp på 110 kilo och om det lyckas är det 120 kilo som gäller. Men tävling är tävling och då kan allt hända, säger Marcela.


Tuff motståndare
Om Marcela ser ut att få en enkel tävling, åtminstone på pappret, så har Kenta hårdare konkurrens i sin klass.
I fjol fick han se sig besegrad av värsta konkurrenten Fredrik Smulter vid i stort sett varje mästerskap. Men i år finns han inte med i startlistan.
– Han har valt att stå över eftersom han bantar just nu. Han har valt att ha ett uppehåll tills han är i -125 kilosklassen. Det verkar vara en trend just nu, säger Kenta.
Men Kenta själv följer inte den trenden utan ligger kvar i 125 kilosklassen.
– Det ser ut som ett bättre läge för en bra medalj i plussen, medan minusen är tuffare. Det finns fem man i minus 125 som kan göra över 300 kilo, och i dagsläget tror jag inte att jag skulle mäkta med det, säger Kenta.
Men i stället för att Smulter hotar i toppen finns i år uppstickaren Tuomas Korkia-Aho som konkurrerar om guldet.
– På en normaldag när vi båda gör vårt bästa vinner nog han. Men han är ung och kan göra dumma misstag om han har någon som stressar honom och då hoppas jag att min rutin spelar in lite, säger Kenta.


Inget hot bakifrån
Taktiken Kentas ska köra på lördag är att vara den som attackerar.
– Får jag en ingång så lastar jag på så mycket som det krävs för att slå honom. Men rusar han i väg och det blir väldigt högt ligger jag kvar och försöker få ett bra resultat i stället, säger han.
Men något större hot bakifrån som har chans på silvret tror Kenta inte att han har.
– Det är nog ganska tomt, vi är nog lite för oss själva där uppe i toppen. De andra är ganska många tior efter, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax