PoPa numret för stort för IFFK

FOTBOLL. IF Finströmskamraterna kunde inte rubba serieledarna PoPa från Björneborg i lördagens division II-match. Efter svagt försvarsspel av IFFK ledde PoPa matchen med 2–0 efter knappa tjugo minuter och kunde därefter kontrollera matchen. Slutresultatet skrevs 0-3.
De yttre förhållandena var i det närmaste ideala när IFFK på lördagen tog emot Porin Palloilijat i Markusböle. I det strålande solskenet var det IFFK som startade bäst och redan i den andra minuten var man nära att ta ledningen. På en genomskärare från mittfältet gled Linus Grunér förbi PoPas bastanta brasilianska mittback Marcelo da Silva men avslutet var inte bättre än att PoPas målvakt Lauri Pirhonen kunde avvärja.

Dåligt försvarsspel
IFFK fortsatte att hålla i taktpinnen efter den inledande jättechansen och därför var det en smärre överraskning att PoPa i den tionde minuten kunde ta ledningen genom Ville Harittu. Efter svagt agerande i det egna straffområdet av IFFK-försvaret kunde Harittu sätta bollen i mål från ett par meter.
Efter målet följde en period av dåligt spel där båda lagen hade problem med att hitta rätt med sina passningar. Trots detta skapade PoPa i den tjugonde minuten en hörna som IFFK-försvaret lyckades nicka undan. Bollen kom dock snabbt i retur och medan IFFK-spelarna stod och tittade på kunde da Silva slänga sig fram och nicka in 2–0 bakom Tommy Lundberg, som inte var helt nöjd med det egna lagets agerande i försvarsspelet.
– Mot ett så här bra lag har man inte råd med så här enkla grejer. Vi var lite mesiga bakåt, konstater han efter matchen.

PoPa tog över
Med tvåmålsledningen i ryggen tog PoPa över matchen mer och mer allteftersom man fick i gång sitt passningsspel. Laget skapade dock endast ett par chanser men lyckades samtidigt nästan helt eliminera hemmalagets anfallsspel. IFFK tvingades att slå långa bollar på anfallarna Grunér och Toni Lyyski som PoPa-försvaret, ledda av den förra Jaro-spelaren Juha Luoma, lätt kunde eliminera.
Först i slutet av halvleken lyckades IFFK skapa en farlighet framför PoPa-målet då Mikael Sundströms frispark styrdes knappt utanför målet av framrusande finströmare.

En transportsträcka
I den andra halvleken verkade PoPa-spelarna vara nöjda med sin ledning och överlät spelet till IFFK. Tyvärr lyckades inte IFFK-spelarna ta sig igenom PoPas kompakta och kontrollerade försvar vilket ledde till att halvleken blev tämligen händelselös. I matchens 89:e minut kunde stjärnspelaren Antti Sumiala göra 3–0 efter att Lundberg släppt en retur på ett skott som inte såg allt för svårt ut. Dessförinnan drabbades IFFK av en horribel utvisning på Marcus Lindholm, en utvisningen som dock inte på något sätt var avgörande för matchutgången.
PoPas tränare Pertti Lundell är efter slutsignalen nöjd med vinsten och lagets spel.
– Vi ville satsa ordentligt från början eftersom vi visste att det är knepigt med den långa resan hit. Vi bokade hytter på båten och såg till att spelarna kunde sova, äta och ladda upp ordentligt inför matchen, förklarar Lundell samtidigt som han passar på att ge IFFK beröm.
– IFFK spelade bra, speciellt i andra halvlek. Lyckligtvis kunde vi hålla ihop vårt spel.

Lundberg besviken
Efter matchen är Tommy Lundberg av förklarliga skäl besviken.
– Vi visste att de hade vunnit många matcher med 1–0 och att de är svåra att få hål på om de tar ledningen. Vår chans var att sätta ett mål i inledningen och vi fick ju också chansen, konstaterar han och syftar på Grunérs möjlighet.
– Det är tungt nu. Vi har få spelare och drabbades dessutom av en utvisning. Vi har lite motvind, fortsätter Lundberg som trots att han medger att motståndarna var bättre grämer sig över förlusten.
– Det var synd. De var ändå inte så bra som vi trodde.