DELA

Över 500 barn i rörelse

MOTION. Över 500 barn fick under gårdagen testa på allehanda idrottsaktiviteter.
– De haft väldigt roligt, och det är ju därför vi gör det här, säger Lena Eriksson från arrangerande ÅIF.
Ålands idrottsförbund arrangerar i år en idrottsdag tillsammans med flera av sina medlemmar. Tillsammans med elever från årskurs 2–3 på linjen Hälsa och idrott vid Ålands lyceum, gick den första dagen friktionsfritt för årskurs 3–4.
I fjol var programmet en så kallad ”trippelboll”, men konceptet ändrades.
– Vi gjorde en utvärdering efter trippelbollen och kom fram till att det var för lite kringaktiviteter. Så vi ändrade det, och så blev det ganska mycket större, säger Lena Eriksson, projektledare vid ÅIF.

Fyra aktiviteter
Under tisdagen är hela 520 elever i rörelse vid Idrottsgården med omnejd.
– Nästan hela Åland är med utöver skärgården som är med nästa vecka när årskurs 5–6 har idrottsdag. Totalt är det 13 skolor med.
Barnen får testa på bowling, dans/gymnastik, fotboll, handboll, innebandy, ishockey, judo, orientering, tennis samt diverse lekar.
– De har fått välja fyra aktiviteter var, somliga har tagit majoritetsbeslut klassvis medan andra låtit barnen själva bestämma, säger Eriksson.

Rullstolsrace
Representanter från olika idrottsföreningar finns på plats och demonstrerar sporterna för barnen.
– Det har varit en bra blandning, absolut. Men vi får se vid utvärderingen om det här blev för stort eller inte. Hur som helst har barnen haft väldigt roligt, och det är ju därför vi gör det här, säger Lena Eriksson.
Ett av barnen som är med är nioårige Isac Wasström från Ytternäs skola. Han har valt bowling, judo, orientering och lekar som sina aktiviteter.
– Det har varit bra. Lekarna var roligast, där fick vi spela memory, köra rullstolsrace och testa på fiske, berättar han.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax